Menu Sluiten

Gevangen in je patroon

patroon

In cirkeltjes lopen is misschien goed voor je figuur maar niet voor je humeur. We verwachten of hopen iedere keer weer dat het dit keer anders gaat zijn. De start van het nieuwe jaar, goede voornemens en echte motivatie. Een goed voorbeeld van onze pogingen om het anders te gaan doen. Einde van het liedje zitten we echter binnen no time weer vast in het cirkeltje wat we soms al jaren lopen. Een patroon dat moeilijk te doorbreken is.

Waarom is dat patroon zo moeilijk te veranderen

Wat is een patroon? We kennen het allemaal als gedrag wat je iedere keer opnieuw herhaald. Interessanter is de vraag waarom. Je besluit bijvoorbeeld beter voor jezelf te gaan zorgen. Je zet jezelf voorop want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Dan komt je beste vriendin, haar relatie is over en ze zoekt een plekje waar ze tijdelijk kan blijven. Tja dat kan je toch niet weigeren…. Wanneer je dan eindelijk een dagje vrij hebt en wat leuks voor jezelf wilt gaan doen belt je moeder, of je haar kunt helpen want ze heeft wat klusjes die ze zelf niet kan. Zo zijn er een tal van voorbeelden te noemen waarbij je de keuze maakt om dingen in jouw leven anders te gaan doen maar uiteindelijk dat je niet verder komt dan de keuze.

Waarom is het zo lastig een patroon te doorbreken. Ik kom het iedere keer weer tegen in mijn werk. We vergeten vaak dat het patroon een functie heeft. Een hele belangrijke vaak ook nog. En daarbij dat we wel met ons hoofd iets kunnen bedenken en beslissen maar dat ons lijf daar niet altijd mee eens is. Zo kan je hoofd zeggen dat je voor jezelf moet kiezen maar het je lijf de noodzaak voelen om een ander te helpen. Wanneer je die noodzaak negeert voel je, je schuldig. Schuldgevoel is niet fijn. Kortom we stellen ons voornemen nog maar een keertje uit onder het mom van ‘de goede zaak’.

Functies van een patroon

Zo kunnen we dit gedrag blijven herhalen. Want zolang je de functie niet erkent wordt het lastig om iets te veranderen. Een ander voorbeeld wat ik vaak tegenkom is het afwijzen van de moeder. Onze moeder is de belangrijkste persoon omdat zij ons op de wereld zette. Dit ontkennen is een heel belangrijk onderdeel van een patroon waar vooral veel vrouwen tegenaan lopen. We wijzen onze moeder af en veroordelen haar. Simpelweg omdat ze ons ergens gekwetst heeft of de liefde onderbroken werd door een gebeurtenis. Het gevolg echter is dat we ook het leven veroordelen en afwijzen en onszelf. Hierdoor ervaren we voortdurend weerstand. We treffen de verkeerde partners, we kiezen de baan die ons niet gelukkig maakt of we ervaren een moeizame relatie met onze eigen dochter.

Allerlei voorbeelden van gevolgen van het afwijzen van onze moeder. Dat we constant tegen de stroom van het leven ingaan kunnen we dan misschien herkennen als een patroon. De functie is dat we de eigenlijke pijn niet onder ogen hoeven te komen. De pijn van het gekwetst zijn. Het is makkelijker om onze moeder de schuld te geven van iets dat zij ons aangedaan heeft dan werkelijk te erkennen dat het ONZE pijn is. En dat we daar zelf verantwoordelijk voor zijn. Daarbij komt dat je alles wordt en doet wat je zelf veroordeelt. Dus het patroon heeft ook de functie om ons te laten ervaren wat we zo hard veroordelen. En te zorgen dat we begrijpen waarom de ander misschien keuzes maakt die we maar moeilijk kunnen begrijpen tot we zelf in die schoenen lopen.

Doorbreken van een patroon

Hoewel het soms nuttig kan zijn te onderzoeken waarom een patroon ontstaat is het vaak ook tijdverspilling. Uiteindelijk kom je alleen maar verder door een stap te zetten. Echter hoe kun je, je patroon dan doorbreken. Als je dat wist had je het al gedaan. In ieder geval niet op de manier hoe je het allemaal al geprobeerd hebt zonder succes. Ook zeker niet door het te bedenken want dan hou je vooral jezelf voor de gek. Maar wat dan wel, dat is en blijft de grote vraag.

Bijna altijd vraagt het doorbreken een moeilijke stap, de moeilijkste. Dat betekent dat we datgene moeten doen wat we juist niet willen. We willen alles doen, maar niet dat. Het vraagt dus enorm veel moed. Neem het voorbeeld van het afwijzen van moeder. Als je het leven wilt omarmen begint dat bij het omarmen van moeder. Innerlijk zeggen; “mama jij bent de juiste, ik had het niet beter kunnen doen”. Dat zou je leven volledig omgooien en je dromen tot werkelijkheid kunnen maken. Maar dan moet je door het stof voor je moeder, velen zouden nog liever sterven. Of wanneer je beter voor jezelf wilt zorgen dan moet je stoppen om voor alle anderen te zorgen. Dan moet je, je schuldgevoel onder ogen komen. Iedereen rekent op je, jij staat altijd voor iedereen klaar. En dan ineens moet je ‘nee’ zeggen. Maar je kan die ander toch niet in de kou laten staan, dat is egoïstisch. Dus kiezen we liever om geen schuldgevoel te hebben en onszelf achter te stellen. En zo blijven we vastzitten in ons patroon.

Beproeving

Alleen maar kiezen is meestal niet genoeg. Juist wanneer we kiezen worden we op de proef gesteld. Ineens heeft iedereen je nodig of je moeder belt je op en haalt het bloed onder je nagels vandaan. Wanneer we ook maar iets twijfelen dan worden we beproeft. Alsof het universum zegt “weet je het zeker?” Hierdoor wordt het enkel maar lastiger om ons patroon te doorbreken. Het lukt misschien even maar uiteindelijk wint toch het schuldgevoel, onze trots of andere reden om het patroon in stand te houden. Maar misschien ook niet, misschien ben je er wel aan toe om echt die stap te zetten. Die hele moeilijke en hele moedige. Ben je er klaar voor om het oordeel over jezelf los te laten en nu echt een verandering aan te brengen in jouw leven. Als jij voelt dat dit jouw moment is, twijfel dan niet. Doe het! Laat iedereen er maar een mening over hebben, luister niet naar de angst die je wil behoeden om een fout te maken. Vertrouw op jezelf, dat jij weet wat jij nodig hebt en dat, dat het enige is wat telt.

Ben jij er klaar voor om je patroon gedag te zeggen. En ben je bereid om daarvoor het moeilijkste te doen wat er nodig is. Je grootste angst onder ogen te komen en je over te geven aan alle twijfel en te vertrouwen op jezelf. Als jij die moed hebt maar nog niet precies weet welke hindernis je daarvoor moet overwinnen, kom dan bij de paarden in de bak. Wij maken zichtbaar welke hindernis je moet nemen om verder te komen. Je hoeft alleen maar te springen! Neem gerust Contact op voor vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *