Menu Sluiten

Symfonie van gevoeligheid

spiegel, gevoeligheid

Soms kom je van die mensen tegen die niks door hebben. Het spreekwoord ‘geluk is met den domme’ past daar goed bij. Niet dat ze dom zijn maar gewoon de onwetendheid of het niet doorhebben van, maakt dat ze er ook geen last van hebben. Wanneer je gevoelig bent voor je omgeving dan zou je soms wel eens een ‘uit’ knop willen hebben. Ik noem gevoeligheid een instrument. Het kan heel mooi voor je werken als je weet hoe je het moet bespelen. Echter wanneer je uit de maat raakt dan kan de valse melodie je volledig uit balans brengen. Het maakt je onzeker, het doet pijn en het proberen zonder het juiste resultaat put je volledig uit.

Vaak zijn de mensen die aan de buitenkant hard of gevoelloos overkomen juist de mensen die kampen met deze gevoeligheid. Ze pikken van alles op in hun omgeving en weten niet wat ze met al die gevoelens aan moeten. Als zelfbescherming sluiten ze zich af. Ze maken een pantser waar niemand bij kan en waar al die gevoeligheid goed verstopt zit achter slot en grendel. Aan de buitenkant komen ze zelfverzekerd over, niemand krijgt ze klein. Kwetsbaar zijn is geen optie dus ze houden zich groot en sterk.

Gevoeligheid die je verstikt

Ik was duidelijk zo een persoon. Zo kwam ik een keer op een begrafenis van iemand die ik zelf amper gekend had. De meeste aanwezigen kende ik nauwelijks. Ik werd overspoeld door emotie. Huilen kon ik niet dus de brok in mijn keel verstikte me bijna. Hoe hard ik ook slikte hij ging niet weg. Pas toen we naar buiten gingen kon ik weer een beetje lucht krijgen. Ik snapte er toen nog helemaal niks van waarom ik zo heftig reageerde terwijl ik helemaal geen verdriet had om de persoon die daar lag.

Waarom zijn sommige mensen zo gevoelig dat ze alles en iedereen aanvoelen. Tja, waarom kunnen sommige mensen zo prachtig zingen en is een ander fantastisch in het bouwen van een huis. Iedereen heeft eigen talenten ondanks dat het niet altijd gezien of ervaren wordt als een talent. In mijn werk is mijn gevoeligheid een kunst. En net als een kunstenaar moet je, je talent ontwikkelen tot je steeds beter wordt.

Gave of een vloek

Altijd alles en iedereen aanvoelen kan je enorm uitputten. Alsof de hele wereld op je schouders rust. En misschien vraag je, je af wat brengt het jou. Dat zou ik ook hebben als iemand mij een trompet geeft, ik heb namelijk geen idee hoe ik daar een mooi geluid mee kan maken. Toch kan je gevoeligheid ook een gave zijn mits je weet hoe je het moet gebruiken en misschien nog wel belangrijker hoe je jezelf beschermd zonder je volledig af te sluiten. Wanneer je kunt onderscheiden wat van jou is en welk gevoel bij de ander hoort ben je al een heel eind. Je kunt meevoelen met de ander en weet dat al die dingen die je voelt niet van jou zijn, dat je er dus ook niks mee hoeft. Dit geeft je een enorme capaciteit om de ander te begrijpen. Je kunt de omgeving of situatie aanvoelen en daarop anticiperen. Wanneer je dan ook nog de focus bij jezelf weet te houden wordt je niet meegezogen in al die gevoelens.

Je staat er meer buiten, aanschouwt alles en kunt zelf de rol kiezen die je in wilt nemen. Stel er is ruzie en de gemoederen lopen hoog op. Dit kan je verlammen, beangstigen of je schakelt al je gevoel uit. Echter je kunt het ook aangaan, al die emoties voelen en weten dat er niks is wat bij jou hoort. Je kunt dan empathie tonen door een luisterend oor te zijn. Of de bemiddelaar die de partijen verbind. Of juist de getuige die zonder oordeel kan vertellen wat er gebeurd is. Je hoeft er niks mee te doen, maar je kunt het ook gebruiken om er iets goeds mee te doen. Er zijn voor anderen zoals ik ook doe in mijn werk. Of als leraar door te zien wat er speelt in je groep en daarop in te springen. Maar ook als politieman of vrouw kan het heel nuttig zijn om te voelen waar een persoon of situatie ingrijpen vereist of wanneer terughoudendheid juist nodig is.

Wil jij ook graag leren hoe jouw gevoeligheid een gave wordt in plaats van een vloek? Neem dan Contact op en ga samen met mij en de paarden aan de slag om jouw filter op te schonen. Zodat je weet wat bij jou hoort en wat van de ander is. En niet langer jezelf hoeft te beschermen door je af te sluiten of groot en sterk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.