Menu Sluiten

Je spanning de baas door loslaten

loslaten

Voor het loslaten van je spanning hebt een les mindfulness gevolgd. Doe je braaf elke ochtend je yoga oefeningen en dankzij een coach heb je al beter leren omgaan met je gevoelens. Misschien heb je al eens bij de psycholoog gelopen en veel van je oude pijn behandeld. Al die dingen hielpen goed en brachten je een stapje verder maar toch blijft er telkens iets van de spanning achter. Waarin je jezelf ook ontwikkelt of wat je ook voor stappen zetten iets blijft aan je kleven. Er is een onrust die je meedraagt diep in jezelf die je met alles wat je al geprobeerd hebt toch nog niet los kan laten.

Verschillende manieren van loslaten

Er zijn zoveel manieren om aan jezelf te werken, jezelf te ontwikkelen. Je kunt je kennis vergroten of juist meer leren door ervaring. Sommige methode richten zich op het verleden en dat een plekje geven waar anderen zich juist richten op de toekomst en hoe je, je leven inricht naar jouw wensen. Waar de ene zich focust op beweging gaat de ander juist naar binnen in stilte. Allemaal goede manieren die altijd iets kunnen bijdragen. Waar de ene manier goed is voor jou en wat jij nodig hebt op dat moment kan voor mij juist iets totaal anders helpend zijn.

Het is fijn dat er zoveel keuzes zijn, dan is er altijd wel iets wat matcht met jouw behoeftes. De keerzijde is echter wat je moet kiezen bij zoveel mogelijkheden. Door het bos de bomen niet meer kunnen zien. Alles kost tijd, oefening en geld. Meteen kiezen voor wat echt bijdraagt aan het loslaten van je spanning is dan wel fijn. Helaas werkt het leven anders en kun je soms een hoop willen maar er nog niet klaar voor zijn en dan werkt de beste methode (nog) niet.

Tijd voor verandering

Maar er is hoop, altijd. Want er komt een moment dan voel je het; dit is het moment. Dan weet iets diep vanbinnen dat je er klaar voor bent. Al die mooie stappen die je al gezet had waren allemaal voorbereiding. Maar daar is dan echt dat moment gekomen dat je toe bent aan een grote doorbraak. Een verandering die echt iets brengt. De zware spanning die je al zo lang meedraagt mag eindelijk los gelaten worden. Je schouders die al zo lang verkrampt zijn. En je benen die het gewicht amper meer kunnen dragen. De denkbeeldige rugzak op je schouders had je al veel lichter gemaakt maar nu mag je de hele rugzak loslaten.

Als we grote spanning ervaren is dat eigenlijk altijd omdat er ergens een diepe pijn zit. Een wond die maar niet dicht gaat. We plakken er pleisters op zodat we het niet meer te hoeven zien. De pleister stopt het bloeden misschien. Het zorgt ervoor dat je er niet meer mee geconfronteerd wordt. Maar uiteindelijk blijft de wond er zitten. Ons lijf kan heel goed wonden dichten. Letterlijk fysiek, maar ook emotioneel. Maar zoals ook een pleister zorgt voor vertraging van de genezing is ook een emotionele pleister niet duurzaam.

De pleister loslaten

En dan is daar dat moment. Het moment waarop je de pleister eraf trekt. Het doet pijn, het is eng, je hebt misschien niet eens meer een idee van wat eronder zit. Toch is het de enige weg. Je hebt de moed gevonden en dan kijk je het aan. Jouw oude pijn, de wond die er misschien al jaren zit. En in plaats van het weer toe te dekken, te verzachten, weg te kijken of het te ontkennen blijf je er bij. Je kijkt het aan en gaat er helemaal mee akkoord. Je geeft je eraan over. Niet meer vluchten, vechten of bevriezen. Je aandacht is bij jezelf en je lichaam gaat aan de slag om de spanning af te voeren.

Dan ineens merk je dat er iets verandert. Je wilt niks veranderen want je stemt toe met alles precies zoals het is. En juist daardoor verandert er iets. Je voelt je lichter, ruimer, opgelucht en kunt eindelijk weer diep ademhalen. De rugzak glijdt van je af en je schouders kunnen weer ontspannen. Je wordt je bewust van de verkramping die er zat. Het hoorde bij jou en nu besef je pas dat het er zit. En met die bewustwording kun je nog meer spanning loslaten. De trillende benen worden rustig en veranderen in stevige benen die je dragen. Je voelt een kracht in je die je nog niet kende. Je lichaam heeft de wond gedicht en het litteken zal je altijd blijven zien, maar ook daar ben je mee akkoord. Het maakt jou tot de unieke persoon die jij bent. Waar het eerder je angst en weerstand was wordt het nu je kracht.

Voel jij ook dat je er echt aan toe bent om een grote verandering aan te brengen. Je emotionele wonden te dichten en de kracht in jezelf te ontketenen?! Samen trekken we de pleister eraf en ondersteunen de paarden en ik jou bij het onder ogen komen van je grootste pijn en angst. Als jouw moed groot genoeg is , neem gerust Contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *