Menu Sluiten

Geven en nemen

Een goed evenwicht tussen geven en nemen is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor je relaties. Partnerrelaties, maar ook werkrelatie of met familie. In een relatie waarbij er één enkel maar neemt en de ander enkel maar geeft is geen gelijkheid. Toch is deze onbalans tussen geven en nemen iets wat je nog altijd veel ziet. En hoewel je dit patroon misschien herkent is het niet altijd vanzelfsprekend dat je dit ook op kunt lossen. Ongemerkt trekken gevers nemers aan en vice versa. Waarom is het zo lastig om een goed evenwicht te hebben hierin. En als je, je bewust bent dat het niet in evenwicht is hoe los je het dan op?

Stel jezelf eens de vraag wat je makkelijker vindt ‘geven of nemen’? Bijvoorbeeld wanneer je met vrienden afspreekt. Ga jij altijd naar de ander of laat je liever de ander naar jou komen. En hoe zit dat in relaties. Als je geld genoeg zou hebben voel je, je dan prettiger dat jij het huis betaald of een partner? En op je werk wil jij dan het liefst alles zelf doen of laat je gemakkelijk werk liggen voor je collega. Er zijn tal van voorbeelden te bedenken waaruit je kunt opmerken wat jij makkelijker vindt, geven of nemen…of dat je de balans goed op orde hebt.

Ouderwetse verdeling

Vroeger was er een duidelijke rolverdeling. Mannen werkten en zorgden voor het geld en de vrouw zorgde voor de kinderen en huishouden. En dat was eigenlijk helemaal niet verkeerd. Sterker nog, dat was juist heel krachtig! Dit zal bij sommige enige, of stevige, irritatie opwekken. Als dat zo is dan is het goed om eens onder de loep te nemen waarom je er zoveel weerstand op voelt 😉

Oké terug naar mijn verhaal. De ouderwetse rolverdeling van de man en vrouw. Ga je even helemaal terug naar het begin dan waren die taken nog krachtiger verdeeld. De man als beschermer en de vrouw als verzorger even heel zwart wit gezegd. Waarom is dit nou zo krachtig?! Simpelweg omdat er een balans is! Een balans tussen geven en nemen! Iedereen heeft zijn eigen taak en vervuld die. En die taak is nog perfect afgestemd op hoe de man en vrouw gemaakt zijn. Vrouwen hebben een natuurlijk gevoel van zorgen voor. Mannen zijn fysiek sterker. (Ja, ja het is allemaal heel zwart wit…)

Moderne tijd

En dan is het 2020 en geen sprake van bescherming nodig hebben. Dan is de maatschappij zo ontwikkeld dat ook vrouwen mogen werken. Eigenlijk kan alles tegenwoordig. En dat is een ontwikkeling in de tijd maar ook een ontwikkeling in de rolverdeling. Echter als ik om mij heen kijk zie ik dat vaak vrouwen nog steeds in hun verzorgende rol zitten en tegelijk het ‘mannelijke’ deel ook willen doen. Geen probleem natuurlijk, ik werk zelf als vrouw ook heel graag! Maar hoe zit dat dan met die balans? Hoe zit het dan met die taakverdeling? Hoe zit het met het geven en nemen?

En dan komt dat moment dat je beseft dat je misschien wel veel meer doet dan nodig. Misschien wel omdat je een burn-out kreeg. Of omdat er kinderen bij zijn gekomen. Ook kan het andersom zijn dat je erachter komt dat je teveel neemt. Hierdoor ben je misschien wel je partner kwijt geraakt of ontslagen. Je neemt je voor om het dit keer anders te doen. Toch kom je iedereen keer weer in het patroon vast te zitten. Je trekt een partner aan die je volledig in de watten legt en daar geniet je van tot het punt dat je thuiskomt en je partner je weer verlaten heeft. Of als gever start je op een nieuwe baan waar je minder verantwoording hebt maar uiteindelijk ga je toch weer meer doen dan van je verwacht wordt en kom je weer in die burn-out.

Patroon doorbreken

Maar ja hoe dan? Hoe kom je erachter of je teveel geeft of teveel neemt. En als je, je daar dan bewust van bent hoe los je het op? Er zijn maar weinig sessies in mijn werk waar dit thema niet voorbij komt. Het is soms zo subtiel verborgen dat het lijkt of iemand altijd neemt omdat die veel zorg vraagt. Maar juist daardoor de ander afleiding biedt van zijn eigen problemen en op die manier toch ‘de gever’ is. De kunst is om altijd terug te gaan naar de basis. De ouder-kind relatie. Daarin is er wel een ‘scheve’ balans. Namelijk ouders geven en kinderen nemen. Dat hoort en als er daar een kink in de kabel zit krijg je dat terug gespiegeld in al je relaties. Kinderen willen uit loyaliteit voor de ouders zorgen maar dat is niet de taak van een kind. Een kind mag nemen tot het oud genoeg is om voor zichzelf te zorgen. Teveel geven komt dan ook voort uit niet je kind-positie innemen t.o.v. je ouders.

Benieuwd hoe jouw ouder-kind balans is. Of ben je, je al bewust dat er bij jou een scheve balans is in geven en nemen. Dan is een opstelling een goede manier om zichtbaar te maken wat de oorsprong hiervan is. Sta jij wel op de juiste plek en ervaar maar eens wat een verschil het is om jouw eigen plek in te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *