Menu Sluiten

De kracht van ‘Nee’

‘Ja’ zeggen tegen wat je wel wilt betekent ‘nee’ zeggen tegen wat je niet wilt. Hoe vaak zeggen we ‘ja’ tegen iets waarvan we het eigenlijk niet willen? Vaak zo subtiel dat we het niet eens door hebben. We zijn er zo gewend aan om onze grenzen te verleggen dat het een 2e natuur geworden is. Wanneer je vervolgens de vraag krijgt “wat wil jij nou eigenlijk” dan hebben we geen antwoord.

De nee-grens

Hoe kom je erachter waar jouw grenzen liggen en waar worden ze door bepaald. En als je het al weet hoe bescherm je jouw grens dan. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen wat je niet wilt kun je ‘ja’ zeggen tegen wat je wel wilt. Klinkt heel logisch en simpel maar blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Hoe we onszelf vormen begint grotendeels in de kindertijd. We krijgen normen en waarden mee van onze ouders. En in de ervaringen die het leven ons geeft leren we wat we wel en niet fijn vinden. Maar als je dan weet wat niet fijn vindt ben je dan automatisch in staat om ‘nee’ te zeggen.

Wat maakt dat het voor veel mensen zo moeilijk is om die grens te trekken die we diep vanbinnen wel voelen. Is het angst voor afwijzing, schuldgevoel, hebben we geleerd dat de wens van de ander belangrijker is of gaat het nog dieper. Welke 1e herinnering aan dat gevoel heb je. En als we dan zover zijn om ‘nee’ te zeggen tegen wie zeg je dan eigenlijk ‘nee’?

Genoegen nemen met..

Hoe fijn zou het zijn om geen schuldgevoel te hebben, geen afwijzing te voelen of een ander gevoel wat ‘nee’ zeggen oproept. Hoe lekker is het om geen genoegen te nemen met half of minder. Dat je tegen jezelf kunt zeggen ‘ik ga alleen maar voor wat het beste is voor mij!’ Mijn ervaring is dat het leven je geeft waar je om vraagt. Dus als je iets wilt moet je duidelijk zijn in wat je vraagt. Vervolgens als het op je pad komt maar net niet is wat jij wilt dan zeg je ‘nee’ want waarom zou je voor minder gaan dan het beste?

Er zijn genoeg mensen die in een relatie zitten met iemand die het net niet is maar dat voor lief nemen omdat ze liever niet alleen zijn. Of wat dacht je van de uitverkoop. Je koopt spullen die eigenlijk niet helemaal jouw smaak zijn maar hè het is niet duur dus waarom niet. Uiteindelijk draag je dat jurkje nooit of blijft de lamp in de doos. Maar wat als je op dieet bent en je vriendin komt met lekkere hapjes. Kun je haar afwijzen omwille van je eigen gezondheid. Wat als je partner vreemd gaat, durf je voor jezelf te kiezen of doe je alsof je neus bloed.

De kracht van ‘ja’

Nee, ik neem geen genoegen met…. nee, dit is niet wat ik wil…. nee, daar heb ik geen behoefte aan… JA! Dat is precies wat ik wil. Maakt dit je verwend, arrogant of misschien wel onuitstaanbaar? Misschien wel, maar als de ander dat zo ervaart dan zegt dat vooral iets over die ander. Er zijn natuurlijk altijd mensen die tot het uiterste moeten gaan, die zijn nooit tevreden. Dat is weer een ander onderwerp om eens over te schrijven. Wat ik bedoel is gewoon dat je alleen nog maar ‘ja’ zegt tegen dat wat JIJ echt wilt. Dat je geen concessies meer doet op jouw geluk. Jouw leven kun jij vorm geven. En door ‘ja’ te zeggen op wat jij wilt zorg je goed voor jezelf en daar wordt jij gelukkig van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *