Veel onderwerpen worden deze dagen ter discussie gesteld. Gelijkheid op basis van verschillende factoren is daar een belangrijk onderdeel van. Toch vraag ik mijzelf soms af wat dan die gelijkheid echt inhoud. Op welke basis vinden we iets goed of niet goed en hoeveel effect heeft dat dan op onze houding t.a.v. ‘iedereen is gelijk’.
Gelijkheid zonder grenzen
Laten we een simpele oefening doen! Puur om te ervaren hoe we gelijkheid ervaren. Sluit je ogen en stel je 2 schimmen voor. Het zijn 2 personen maar je weet niet wie of wat. Dan wordt 1 van de personen geschopt door de ander. Wat vindt je hiervan. Voel eens bij jezelf welke reactie dat oproept, welke gedachten gaan er door je heen.
Vervolgens geef je vorm aan de personen. De ene persoon is een man en de andere een vrouw. De vrouw wordt geschopt door de man. Wat is je eerste gevoel hierover? De vrouw ligt op de grond en smeekt om genade, welke emoties geeft dat. En als de vrouw opstaat en terug geschopt wat vindt je daar dan van. Is het terecht, heeft de man het verdiend? Maar stel het nu omgedraaid is. De man ligt op de grond en wordt geschopt door de vrouw. Vergelijk het gevoel eens, welke gedachten komen in je op. En wat als de man terug schopt, vindt je dat terecht, heeft de vrouw het verdiend?
Stel je nu voor dat de personen geen man en vrouw zijn maar een ouder of invalide persoon en een jeugdig persoon. Doe nu dezelfde oefening en observeer weer bij jezelf welke gevoelens of gedachten het oproept. Gedaan? Je kunt dit nog verder uitdiepen door bijvoorbeeld een contrast te schetsen tussen arm en rijk, uiterlijke verschillen zoals kleur of kleding, dik of dun etc.
Gelijkheid en gedrag
We gaan terug naar het eerste voorbeeld van de man en vrouw. Stel je voor dat ze een kind hebben. En de persoon die geschopt wordt heeft het kind misbruikt. Heftig? Wat vind je er dan van dat die persoon geschopt wordt. Vergelijk het eens met het eerdere voorbeeld waarbij er geen extra informatie gegeven werd. Heeft het gedrag je mening doen veranderen? Geeft het een ander gevoel of is het hetzelfde?
Ik volg de media niet echt en ook op social media ben ik niet zo actief maar wat mij altijd erg intrigeert zijn de reacties die je er kunt lezen. Hoe verschillend mensen kijken naar hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen mening die gevormd wordt door ons leven en gevoel. Als ik 10 mensen vraag hoe zij de oefening ervaren hebben krijg ik 10 verschillende antwoorden. Iedereen heeft dus zijn eigen waarheid maar welke prijs betaald gelijkheid daar voor?
Kunnen we echt met gelijkheid naar elkaar kijken? Dan betekent het dat ieder persoon gelijk is ongeacht uiterlijk, leeftijd, gezondheid, achtergrond etc. Maar echte gelijkheid maakt dan ook geen onderscheid op basis van gedrag. Dus als iemand dingen doet die wij als mensheid niet goedkeuren kunnen we dan ook nog steeds zeggen: ‘jij bent gelijk aan mij’?
Gelijkheid als recht
Dat betekent dus dat ook moordenaars, verkrachters en andere mensen die dingen doen die niet oké zijn in de ogen van de meerderheid, erbij horen. Zij hebben evenveel waarde als wijzelf. Hoe voelt dit? Kun je er nog mee instemmen of roept dit weerstand op? Kun je tegen een pedofiel zeggen: ‘jij bent gelijk aan mij’? Of vindt je dat jij meer waarde hebt?
Veel ongelijkheid begint op basis van gedrag. “Jij doet dit dus hoor jij er niet meer bij”. Dit geeft een scheve balans, je vindt jezelf beter dan de ander op basis van gedrag. Als er een artikel staat over een pedofiel die in elkaar getimmerd is door een vader dan is de mishandelaar een held voor veel mensen. Echter als diezelfde man de volgende dag in de krant staat omdat hij zijn zwangere vrouw in elkaar getrapt heeft dan is hij juist weer de misdadiger. Feitelijk is dat met 2 maten meten. Iemand in elkaar slaan is gedrag wat niet oké is, ongeacht wat de ander gedaan heeft. Dat is pas echte gelijkheid. Dan kun je zeggen: “wat jij deed keur ik niet goed maar jij bent gelijk aan mij en hebt evenveel recht om erbij te horen.”