Menu Sluiten

Pegasus in het veld

pegasus

De Pegasus training is een waardevolle aanvulling voor iedereen die hulp biedt aan anderen. Een combinatie van somatische en systemische coaching, bijgestaan door de kracht van de paarden. Maar waarom systemisch?

Jouw plek van hulpverlenen

Als ik kijk naar wat voor mij de belangrijkste waarde is geweest in de afgelopen jaren om te leren, dan is het zeker de positie die ik inneem in mijn werk. Ik kwam hier voor het eerst mee in aanraking door het boek ‘De kunst van het helpen‘ gevormd door de meester van het systemisch werk; Bert Hellinger. Ik ben meer iemand die leert door ervaring dan door boeken of andere vormen van tekst overdracht. Toch was ik hier meteen door gegrepen en heb ik direct meer boeken van Bert Hellinger aangeschaft. Wat hij schreef ben ik gaan uitproberen. Ik was zelf al in de veronderstelling dat je alleen kan ‘helpen’ door de thema’s zelf eerst uit te werken. Dit sloot perfect aan op de visie van Bert Hellinger.

Waar het eigenlijk om gaat is dat je op je eigen plek blijft tijdens je werk als hulpverlener. We worden allemaal bewogen naar het vak van hulpverlener met een bepaalde innerlijke drive. Zo wilde ik niets liever dan werken met paarden toen ik klaar was met de middelbare school. Uiteindelijk ben ik een opleiding gaan doen voor maatschappelijk werkster en kwam ik terecht in de GGZ en jeugdzorg. Het koste mij heel veel energie om dingen te doen die mij niet dienden. En dat was precies wat ik al mijn hele leven deed; onbewust zorgen voor anderen, niet de dingen doen die ik in mijn hart wilde en die goed waren voor mij. Toch kon ik niet anders. Tegelijk, dwars als ik ben, ging ik via een omweg toch ook dat werk met de paarden doen. Maar zowel mijn ding doen als dat wat mij van binnenuit dreef, dat was wel erg veel. Uiteindelijk viel alles samen in het coachen met paarden en dacht ik mijn missie in het leven gevonden te hebben. Vol passie en gedreven door reddersenergie ging ik de coachwereld in. Gek genoeg ben ik onderhand zover gegroeid en meestal zodanig op mijn eigen plek dat ik erachter ben gekomen dat ik helemaal niemand wil helpen.

Positie in het hulpverlenen

Mijn passie voor mijn werk is nog altijd even groot. Echter mijn positie en visie is zoveel anders. Ik hoef niemand meer te helpen, dat kunnen ze prima zelf. Ik wil mensen inspireren, ontwikkelen, dingen leren en zelf ook leren van de mensen zodat ik mijzelf ook ontwikkel. Dat houdt het ook gelijkwaardig. Het idee dat een ander hulp nodig heeft van jou, geeft een verschil in waarde. De ene is hulpeloos, zwak misschien zelfs. De ander is sterk en de redder in nood. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit maar test het maar eens uit als jij kijkt naar jouw cliënt, voel je dan gelijkwaardigheid of zit er een verschil?

Elk mens is een spiegel, jouw cliënt is misschien wel één van de grootste. Wat als je gaat werken met die spiegel vanuit ongelijkwaardigheid, hoe succesvol gaat jouw hulp dan zijn, en wie helpt nou eigenlijk wie? Er zijn zoveel kleuren die we kunnen geven aan hulpverlening. Door het systemisch werken heb ik geleerd wat mijn positie is. Welke spiegels kom ik tegen in het werken met mijn cliënten. De paarden zijn mijn grootste leermeesters. Zij zijn de perfectie van de juiste houding. Bij jezelf, op je eigen plek. Niets meer doen dan de spiegel voorhouden. Geen mening, geen oordeel, geen oplossing, geen enkele kleur. Ze zijn neutraal en volledig in het heden aanwezig. Ze reageren puur en alleen op de energie en maken het zichtbaar precies zoals het op dat moment is.

Systemische Pegasus

Deze prachtige houding van volledig teruggetrokken aanwezig zijn is exact wat Bert Hellinger beschrijft als dé houding voor een hulpverlener. Zo wordt de cliënt op eigen benen gezet en blijft zelf volledig verantwoordelijk voor zijn eigen proces. Hierdoor blijf je als hulpverlener vrij van de touwtjes die sommige cliënten aan je binden. Ze kunnen nooit afhankelijk worden van je. Je blijft ook vrij van schuldgevoel of een gevoel van falen wanneer het proces anders uitpakt dan de verwachting.

Dus als je mij de vraag stelt; ‘waarom systemisch in de Pegasus training?’ dan is het antwoord simpel. Omdat het systemisch werk je helpt om jouw authentieke plek in te nemen om vanuit die plek de juiste begeleiding te kunnen geven aan jouw cliënt. Dit is krachtig voor jezelf en voor jouw cliënt.

Wil jij leren om tijdens je werk op jouw plek te blijven zodat jij en jouw cliënt allebei in jullie kracht blijven? Geef je dan op voor onze training! https://wildhorsecoaching.nl/trainingen-voor-paardencoaches/

Meer weten over mij en mijn persoonlijke visie op diverse thema’s? Die kun je terugvinden in mijn blogs Blogs & Vlogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *