Menu Sluiten

Waarde van een mens

waarde

Ken je dat gevoel dat iets je gewoon vreselijk kan irriteren. Ja zelfreflectie blablabla, uiteraard zegt het alles over onszelf. Maar soms, soms is iets gewoon oneerlijk, respectloos of simpelweg arrogant. En dan is het lastig om je daar niet aan te storen.

Dat heb ik dus met de mensen die aan therapie of een therapeut meer waarde geven dan aan een maatschappelijk werker, een coach of een vrijwilliger die zich bijv. inzet voor de kindertelefoon. Wat maakt dat op een papier staat dat iemand therapeut is deze persoon waardevoller is? Ja het is een beschermd beroep en terecht want anders zou elke zot zich een therapeut gaan noemen. Maar omdat je een universitaire opleiding gevolgd hebt maakt je nog niet menselijk of empathisch, vaak juist het tegendeel. Het zegt iets over de capaciteit om te begrijpen of te leren. Maar omgaan met zware thema’s zoals leven en dood, trauma, verlies, dat kun je niet leren uit een boekje. Ja je kunt iets leren over de psychologie maar dat geeft je nog geen tools om je in te leven, mee te leven of te begrijpen.

Wat is de maatstaf

Ervaring, ook zo een belangrijke waarde. Maar die MBO jeugdwerker die elke week weer te maken heeft met agressie, met pijn en verdriet. Die zich inzet om veiligheid te bieden, met beide benen in het werkveld staat. Deze hulpverleners die niet even een uurtje praten maar gewoon lange diensten draaien. Nachtdiensten waarbij ze uit bed moeten omdat er een kind een nachtmerrie heeft. Of die verpleegkundige, waar een dementerende met het hoofd tegen de deur bonkt niet wetend wie hij is en waar hij is. Hoeveel ervaring hebben deze mensen met de echte wereld van hulpverlening.

En de coach, ook altijd zo ondermijnt want je bent máár een coach. Je werkt alleen máár met het gedrag. Ja natuurlijk zijn er 1dagsvliegen die een dagopleiding doen en zeggen alle kennis te hebben. Maar die eendagsvliegen zijn er ook onder de therapeuten. Ze hebben dan misschien wel heel veel tijd en geld geïnvesteerd maar dat betekent nog niet dat ze kwaliteit kunnen bieden. Ja het is getoetst. Toch zijn er mensen die jarenlang bij therapeuten komen en geen steek voorruit komen en 1 sessie bij een coach en vervolgens ineens wel stappen kunnen zetten. Maakt dat de coach beter als de therapeut, nee, het maakt dat het aanbod beter past bij de behoefte.

Waarde voor jezelf

En nee begrijp mij niet verkeerd ik heb veel respect voor therapeuten. Maar voor mij zijn zij van net zo een grote waarde als elke andere hulpverlener! Want we werken uiteindelijk allemaal vanuit onze eigen bril. Dat wat wij geleerd hebben in het leven, onze motieven komen voort uit onze eigen patronen. Wij zijn allemaal mensen. We zijn allemaal uniek. We hebben allemaal iets moois te brengen in deze wereld. Dus of je nou 20 jaar in het vak zit, 60 jaar of dat je vers uit de schoolbanken komt dat maakt voor de waarde geen verschil, hoogstens voor de ervaring. En of je nou een ervaringsdeskundige bent, 10 jaar gestudeerd hebt of meteen je hart volgde en werk bent gaan doen wat bij jou past. Ook dat zegt niks over de waarde van jou als hulpverlener, het zegt hoogstens iets over de kennis die je vergaart hebt.

Voor mij is de enige waarde die telt dat we gelijk zijn. We hebben allemaal op onze eigen manier iets te bieden. We hebben allemaal onze eigen cliënten die onze hulp kunnen gebruiken. Voor mij is er zoveel respect juist voor al die harde werkers die zich dag en nacht inzetten. Maatschappelijk werkers, pedagogen, leraren, verpleegkundigen noem ze maar op. Jullie leveren fantastisch werk! Maar ook alle coaches, opstellers, geneeskundigen, mediums, sjamanen ga zo maar door. Wat fijn dat ook jullie er zijn, met al jullie prachtige unieke methoden die misschien nooit bewezen zijn of kunnen worden maar in de praktijk zich vertalen naar gelukkige(re) mensen. Laat niemand jullie ooit vertellen dat je minder waard bent dan iemand met een hoge opleiding, een dik salaris en een label wat zegt “ik ben een beschermd beroep dus dat maakt mij waardevoller”. Want er is niets menselijker en waardiger dan dat jij je inzet vanuit liefde voor je medemens.

Benieuwd naar mijn unieke manier van werken als simpele coach 😉 kijk dan eens bij Werkwijze

Of ben jij die bevlogen hulpverlener of juist die therapeut die wel de waarde inziet van vakgenoten zonder therapeutisch label en wil je jouw waarde graag aanvullen met o.a. mijn unieke methode. Neem dan een kijkje bij de Pegasus Training die ik en mijn collega geven. https://wildhorsecoaching.nl/product/pegasus-training-24-september/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *