Menu Sluiten

Waar focus jij je op?

focus

Je hebt alles in je leven wat voor jou belangrijk is. Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter maar voor nu is het precies genoeg. Je bent dankbaar voor wat je hebt en tegelijk weet je waar je naartoe wilt want stilstaan is geen optie. Het leven is er om van te genieten, te leren en eruit te halen wat jij wilt. Maar ondanks dat alles er is blijft er onrust, er knaagt iets. Er zijn ook dingen die je niet wilt. En die dingen hangen als een schaduw over jouw geluk heen. Hoezeer je ook je best doet het lukt je niet om ze uit je leven te bannen. In tegendeel zelfs, hoe meer je focus erop is hoe erger het wordt.

De schaduwkant van focus

De kracht van de gedachten is groots. Dankzij mijn werk weet ik dat het hoofd geen oplossingen kan bieden als het gaat over diepe onbewuste lagen. Echter het hoofd kan met de juiste focus wel heel veel invloed uitoefenen. Een bekendere term is ‘the law off attraction’. Alles wat jij denkt, verwacht, voelt of ervaart wordt werkelijkheid. En vanuit dat weten kunnen we het veranderen. Want dat betekent dat we onze focus kunnen verleggen van wat we niet willen naar wat we wel willen. Oké dus vanaf nu ga je, je alleen maar focussen op de positieve dingen, op wat je hebt en wat je er graag nog bij wilt. Echter zo simpel als het klinkt is het niet. Want iedere keer dat je denkt aan de dingen die je wilt denk je meteen aan dat je dat nog niet hebt. Je voelt de teleurstelling, de hoop of de frustratie dat je het nog steeds niet hebt.

Insluiten of uitsluiten?

Van de week kwam ik in een situatie die ik echt niet wilde. Gewoon niet, maar ik had deels wel zelf voor deze situatie gekozen. Ik maakte de keuze dat ik het niet meer wilde en liet het vervolgens rusten in vertrouwen dat het opgelost zou worden. Dezelfde dag nog kwam er een mogelijke oplossing, oh wat was ik blij. Toch was de situatie nog niet veranderd, en sterker nog de situatie verergerde. Vanuit al mij ergernis wilde ik nog sterker dat het opgelost ging worden. Ik snapte het niet, ik had mijn keuze toch duidelijk gemaakt. Een grote stap voor mij want vanuit plichtsbesef, verantwoordelijkheidsgevoel en al dat soort dingen kan ik soms moeilijk iets waar ik voor gekozen heb loslaten. Dat ik nu echt met alle gevolgen van dien van mezelf mocht zeggen: ‘je mag altijd weer iets anders kiezen’ ja dat was iets groots voor mij. Ze mochten erover oordelen, het beter weten maar dit wilde ik niet dus mocht ik van mijzelf, voor mijzelf kiezen.

Maar hoe harder ik riep dat ik het toch niet wilde, het werd alleen maar erger. En het deel wat ik wel wilde verdween volledig achter de grote schaduw van ergernis. Mijn focus lag alleen maar op wat ik niet wilde dus het werd groter. Ineens viel het kwartje. Ik besloot mijn aandacht te verleggen maar dat kon alleen door mijzelf te vragen wat de spiegel was. Waarom wilde ik het niet, wat sloot ik eigenlijk buiten. Het besef kwam dat het een deel van mij spiegelde. Het deel in mij dat ik liever niet zie. Ik sloot het buiten. Ik wilde er vanaf. Maar dat deel is nou eenmaal ook een deel in mij. En toen ik dat accepteerde kon ik het weer insluiten. Pas vanaf dat moment kon ik mijn focus weer verleggen. Ik kon mij richten op wat ik wel graag wilde en de zon kwam achter de schaduw tevoorschijn.

Geluk zonder grenzen

Wat je wilt in jouw leven kan er zijn, maar alleen als je accepteert dat er altijd dingen zullen zijn die je niet wilt. Pas wanneer je het volledig neemt zoals het is, de mooie dingen en de minder mooie dingen. Dan pas kan je echt kiezen waar jij je op wilt focussen en dan kun je er helemaal van genieten zonder grenzen. Want dat wat je niet wilt zegt iets over jou. Juist dat deel vraagt aandacht. En de kunst is om je focus er niet op te hebben maar om het er wel volledig te laten zijn.

Iedere keer dat jij bijvoorbeeld zegt ‘ik wil niet alleen zijn’ is weer energie sturen naar het alleen zijn. En tegelijk zeg je “ik wil niet met mijzelf zijn”. Je stoot jezelf af. Maar als jij jezelf niet leuk vindt waarom zou een ander jou dan wel leuk vinden? Dus als je graag een relatie wilt maar die niet hebt dan kun je voorstellen hoe de relatie eruit ziet die jij graag wilt hebben. Hoe voelt het en hoe ziet je partner eruit. Laat je fantasie de vrije loop en geloof erin, vertrouw erop. En tegelijk omarm je volledig dat je die relatie nu nog niet hebt. Wees dankbaar voor de tijd met jezelf, hou van jezelf en geef jezelf alles wat je graag zou ontvangen van een partner. Dan ga je het vanzelf uitstralen en aantrekken bij anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.