Menu Sluiten

Onrust, spanning & stress

ónrust

Je hebt je zaakjes goed op orde. Een fijne baan waar je goed op je plek bent. Of een gezin waar alles lekker loopt. Misschien doe je wel hele dagen waar jij gelukkig van wordt. Toch is er iets diep van binnen wat aan je knaagt. Je voelt een bepaalde onrust in je lijf. Hoewel je niet direct heel veel stress hebt blijft toch die spanning aanwezig. Je onderneemt actie om de spanning weg te halen. Meer bewegen, gezonder eten, momenten rust nemen, tijd voor jezelf of ontspanning. Maar wat je ook doet er blijft een onrust die je achtervolgt.

Hoe kan het toch dat we ons leven soms zo goed op de rit hebben. We de dingen doen die ons blij maken en toch dat ons lijf ons vertelt dat er iets niet in orde is. Dat je toch een soort stress of spanning ervaart die aan je blijft knagen. Hoe fijn zou het zijn als dat weg was en je echt helemaal kon genieten. Maar hoe los je iets op waarvan de oorzaak je onduidelijk is?

Verbinding met je lijf

In de huidige tijd zijn we vaak het contact met ons lijf deels of zelfs volledig verloren. Niet gek ook want alles is ingericht op ons hoofd, op ons denken. Er is overvloed genoeg waardoor we niet meer opletten op wat we nodig hebben. Eten bijvoorbeeld, hoe bewust eten we ons eten. We eten omdat we het lekker vinden maar vaak eten we daardoor ook te veel of dingen die niet goed zijn voor ons lijf. Wanneer ons lijf in balans is en we ernaar luisteren dan komen we er soms achter dat de behoefte van ons lijf heel anders is. Zo hou ik niet van melkproducten, kaas, yoghurt. Als kind was ik al allergisch voor koemelk. Mijn lijf weet dus heel goed dat die producten niet zo goed zijn voor mij en daarom lust ik ze ook niet graag. Dit werkt overigens alleen als je gezond en in balans bent. Als je namelijk je suikerverslaving zou volgen dan hoef ik niet meer uit te leggen welke producten jouw lijf gaat aangeven.

Zo is dat ook met veel andere dingen. Ons lijf weet precies wat het nodig heeft en wat het juiste is. Echter wanneer we ons rot voelen willen we liever onder een steen verstoppen, of onder een dekentje op de bank tv kijken. Terwijl wat we eigenlijk nodig hebben misschien juist beweging is. Zo weet ons lijf ook heel goed hoe het zichzelf kan genezen. Zowel fysiek (een wond dichtmaken) als wel mentaal (trauma bijvoorbeeld). Een van de belangrijkste stappen hierin is dat we in contact zijn met ons lijf.

Het signaal onrust

Wanneer we onrust voelen in ons lijf zijn we vaak geneigd om te gaan bewegen. We houden onszelf bezig of proberen het eruit te sporten. Hartstikke goed en voor dat moment vaak werkzaam maar voor de lange termijn blijft de onrust aanwezig. Dat komt omdat het ook een vorm van weglopen is. De eigenlijke onrust heeft een oorzaak en het is nodig om daar bij stil te staan. Veelal spelen overlevingsmechanismen mee die ons proberen te beschermen. Goedbedoeld alleen helpt het ons niet. Door juist stil te staan bij de onrust en in contact te komen met ons lijf kunnen we luisteren naar de boodschap die achter de onrust zit. We blijven aandachtig ons lijf volgen en geven het de kans om de spanningen die ongemerkt in ons lijf vast zitten weer los te maken.

Dit gaat volledig tegen ons gevoel in. Want we hebben juist eerder de neiging om spanning te vermijden. Alles in ons gevoel verzet zich er tegen omdat ons overlevingsmechanisme ons vertelt dat er gevaar dreigt. Net zoals ons lichaam moet afkicken van suikers en daarom juist extra zin krijgt in suiker. Zo is ons gevoel bij spanning in de startblokken om te vluchten. Toch is het juist de oplossing om stil te blijven staan en de plekken in ons lijf waar de spanningen of onrust zitten aandacht te geven en zo te horen wat ze ons te vertellen hebben.

Wil jij ook graag aan de slag met de onrust die je ervaart maar weet je niet hoe. Kom dan bij mij en de paarden in de bak. De paarden helpen je bij jezelf te komen en te steunen waar het even pittig is. Ze voelen meteen waar bij jou de meeste spanning zit en helpen die los te maken. Ik leer je hoe je er zelf komt en hoe je er voor zorgt dat het los blijft. Zodat je ontspannen wordt én blijft!

Neem Contact op voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.