Menu Sluiten

Oorlogstrauma

De oorlog is voorbij en we vieren het leven! Een paar jochies gaan samen op pad. Het gevaar is weg en ze kunnen weer buiten spelen. Ze gaan op ontdekkingstocht tussen de resten van wat de oorlog achterlaten heeft. Dan is er die knal, die knal die harder is dan alle anderen. Die knal die pijnlijker zal zijn dan alle andere knallen.

Ze staat in de bak, ze heeft een specifieke vraag. Al snel blijkt dat er iets veel groters schuilt onder deze vraag. Haar opa, er is verlies, welk verlies? “Zijn broertje is overleden door een mijn, na de oorlog. Er werd hier nooit over gesproken maar mijn opa droeg het diep mee in zijn hart.” We kijken naar het verlies, we benoemen het en leggen het terug bij de persoon van wie het is. “Hij wilde ons er niet mee belasten.” Ik geloof het meteen, alleen zo werkt het simpelweg niet. Alles wat we niet oplossen wordt doorgegeven. Het is zo voelbaar, net alsof opa er bij is. Alsof hij nooit geweten heeft wat de impact zou zijn van zijn oorlogstrauma.

Drie generaties

Twee weken later vertelt ze me, dat ze een tocht heeft gelopen. Samen met haar moeder en tante. Een soort herdenkingstocht. Ze zijn daarna naar het graf geweest. Een kleine begraafplaats waar haar overgroot opa en oma liggen samen met hun zoon. De broer van haar opa. Er zijn 2 mensen bij het graf. Ze raken aan de praat en dan blijkt de meneer de enige overlevende te zijn van het groepje vrienden. Hij was erbij toen de mijn af ging. Hij deelt zijn verhaal en er is rust. Er is zoveel rust. Drie generaties waren belast met dit trauma en nu is er rust. Het heeft een plekje gekregen. Er mag over gesproken worden. Sterker nog het mag gedeeld worden om anderen ook te helpen.

oorlogstrauma

Enorm dankbaar dat ik deze bijzondere coaching mocht begeleiden. Elke sessie afzonderlijk is prachtig maar sommige zijn zo speciaal. Oorlogstrauma’s hebben ook in deze tijden ongemerkt hun littekens nagelaten. Dit is maar 1 van de voorbeelden. Systemische paardencoaching is enorm effectief om dit soort trauma’s boven water te krijgen en een plekje te geven. Vermoed jij dat een oorlogstrauma van jouw familie nog doorleeft in jou? Dan is het zeker aan te raden om eens een opstelling met paarden te doen! Op https://joycepuister.nl/home-systemische-paardencoaching/ kun je er meer over lezen.

*Dit verhaal is gedeeld met toestemming*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *