Menu Sluiten

Veranderen kun je niet bedenken

In mijn werk en ook in mijn eigen ontwikkeling kom ik het iedere keer weer tegen. We weten precies hoe iets zit, we zijn ons bewust wat nodig is, we proberen en proberen maar toch lukt het niet om ons gedrag te veranderen. Vorige week had ik bijscholing over systemische teamcoaching. Ik vroeg de docent ‘kan iemand zijn gedrag écht veranderen zonder de onderliggende kern te raken?’ Eigenlijk wist ik het antwoord al. Ik heb het zelf al zo vaak ervaren. Bewustwording, inzichten ze zijn zo enorm waardevol maar mijn gedrag veranderen zonder die diepe kern te raken, nee dat is mij nog nooit gelukt. Mijn docent bevestigde dit met de uitspraak “ze kunnen hun gedrag veranderen maar dat is dan een aangeleerd kunstje”.

Oké denk je dan, fijn Joyce maar al die oefening, de moeite voor bewustwording, alle inzichten die ik vergaart heb. Is dat dan allemaal voor niks geweest? Nee natuurlijk niet! Inzichten zijn heel waardevol en bewustwording is de eerste stap naar verandering. Echter is er een groot verschil tussen iets ‘bedenken’ en iets daadwerkelijk ‘voelen’. Dit kun je heel makkelijk nagaan voor jezelf. Neem is iets in gedachten waar jij veel moeite mee hebt en wat je graag wil veranderen. Bijvoorbeeld dat je het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen. Nu neem je een situatie waarin je nee moet gaan zeggen. Je stelt je de persoon voor en misschien voel je al wat spanning in je lichaam komen. Je bent nu zo ver dat je, je bewust bent dat het beter is voor jezelf dat je af en toe nee zegt. Je weet hoe je dat moet gaan doen en je neemt het je voor om het ook daadwerkelijk te doen. En dan sta je daar oog in oog met die persoon. En dan….. Dan zijn er 2 opties: 1. je wordt overmant met spanning of angst en bedenkt je toch. ‘De volgende keer probeer ik het wel weer’. Of de 2e optie je zegt nee, dat kan op veel manieren. Zowel met knikkende knieën als met een enorme lading frustratie. Hoe je het ook brengt het zal een dubbel gevoel achterlaten. Want je bent trots op jezelf dat je het gedaan hebt maar anderzijds blijft er ook dat knagende schuldgevoel. Herkenbaar?

Verschil tussen hoofd en hart

Veranderen kan je simpelweg niet bedenken. Al doe je nog zo je best! Alles wat je met je hoofd bedenkt en dan aangestuurd door je hoofd wilt uitvoeren is gedoemd om te falen. En als het wel lukt dan kun je het inderdaad een kunstje noemen, het zal namelijk geen vervulling geven. De kunst is om je hoofd te verbinden met je gevoel. Neem bovenstaand voorbeeld. Wanneer ik werk met iemand die moeite heeft met nee zeggen dan gaan we kijken welke diepe kern daaronder zit. Eigenlijk kom je altijd terug bij ouders. Daar ligt namelijk jouw fundament. We maken dan zichtbaar waarom je geen nee kunt zeggen tegen je ouder(s). De loyaliteit van een kind is enorm groot en dat zit vaak in de weg. Daarom voel je, je diep vanbinnen ook schuldig wanneer je nee zegt. Want je zegt eigenlijk diep vanbinnen nee tegen je ouders en dat wil je niet want je bent loyaal naar je ouders.

Pas wanneer je de innerlijke verschuiving op gevoelsniveau hebt gemaakt kun je het om gaan zetten in daadwerkelijk gedrag. Je hebt dan de onderliggende kern geraakt. De reden waarom jij diep vanbinnen geen nee kon zeggen is zichtbaar en voelbaar. Je maakt op dat moment de keuze om dit te veranderen of niet. Wanneer je kiest om het te veranderen kun ervaren op gevoelsniveau dat het goed is. Dat het jou krachtig maakt! Met dat gevoel en de inzichten die je hebt in je hoofd kun je pas echt gaan oefenen met nee zeggen in je dagelijkse leven. Wanneer je collega je voor het karretje probeert te spannen dan kun je nee zeggen zonder je schuldig te voelen!

Goede voornemens, ik daag je uit!

We naderen het einde van het jaar. Dat betekent voor vele weer veel goede voornemens voor het nieuwe jaar! Echter betekent dit ook voor velen weer teleurstelling als je begint aan je goede voornemen met goede moed, dit een tijdje volhoudt maar uiteindelijk toch weer mislukt. Wil jij het echt goed doen?! Dan daag ik je uit om eens bij mij te komen! Ik maak zichtbaar en voelbaar voor je waar jouw goede voornemen echt voor staat. Jij beslist of je het dan echt wil veranderen en dan kun je het ervaren. Als jij dan de innerlijke verschuiving maakt dan beloof ik je dat je met een heel ander gevoel en motivatie aan je goede voornemen begint!FacebookLinkedInDeel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.