Menu Sluiten

Ja zeggen tegen wat je niet wilt

Ik weet altijd erg goed wat ik wil maar dat neemt niet weg dat ik soms op de proef gesteld word. Zo komen er soms mogelijkheden op je pad die je dicht bij je doel of wens brengen maar het net niet zijn. Wat doe je dan? Ben je gretig en zeg je ‘ja’ ook al is het niet precies wat je wilt. Zeg je er ja tegen omdat je bang bent dat je een kans laat liggen. Of vertrouw je erop dat als je ‘nee’ zegt er vanzelf een betere kans komt…

Geduld

Geduld hebben, het moeilijkste wat er is voor mij. Ik heb altijd een hoop dromen en ambities en ik heb geleerd als je maar hard genoeg werkt dat je die ook kunt bereiken. Eigenlijk alles was ik graag wilde kon ik op de een of andere manier wel realiseren. Toch sloeg ik nog altijd de plank mis want ik zette nooit in op 100% voor mijzelf. Altijd ging ik maar voor half waardoor ik wel veel opbouwde of voor elkaar kreeg. Maar uiteindelijk nooit bij mijn ultieme doel terecht kwam.

Blind vaarde ik op mijn doelen af. Tunnelvisie noem ik het vaak. Daardoor ontgingen mij een hoop waarschuwende signalen en zei ik vaak ‘ja’ tegen de dingen die achteraf dan toch niet zo fantastisch bleken te zijn. En zo leerde ik mijn lessen op harde wijze. Ook om mij heen zie ik dit gebeuren. Veel relaties zijn bijvoorbeeld gebaseerd op ‘liever samen met iemand die het net niet is dan alleen zijn’.

Voorgevoel of een kans

Eindelijk na lang wachten komt dan die kans, die klant, misschien wel een nieuwe relatie of iets anders waar je zo op zat te wachten. En dan blijkt het eigenlijk net niet helemaal te zijn wat je wou. Wat doe je dan? Wat als de zaken niet zo goed gaan en je krijgt een klant waarvan je al voelt dat het geen slimme keus is, maar ja dat geld he….. en dan zeg je toch maar ja en kost het je achteraf meer dan dat het je uiteindelijk opgeleverd heeft. Dan denk je bij jezelf ‘had ik nou maar naar mijn gevoel geluisterd‘. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Op het moment van een dergelijke keuze is het niet zo simpel.

Toch kom ik er steeds meer achter dat wanneer ik op mijn voorgevoel vertrouw en ‘nee’ durf te zeggen ik er altijd beter van word. Hoe moeilijk het ook is, echt trouw blijven aan jezelf wordt beloond! Het mooie is namelijk dat je ruimte creëert. Wanneer je altijd ‘ja’ zegt blijft er geen ruimte over voor de dingen die je echt wilt. Je neemt genoegen met minder, gunt jezelf niet het allerbeste. Dus waarom zouden de perfecte dingen op jouw pad komen als jij toch genoegen neemt met minder?

Je dromen uit laten komen

Wat als je wél al jouw dromen tot werkelijkheid kunt maken? Als je alleen maar ‘nee’ hoeft te zeggen tegen alles wat minder is dan wat jij echt wilt. Kun je erop vertrouwen dat alles goed komt. Jezelf het allerbeste gunnen en dan gewoon achterover leunen en wachten tot het er is. Het klinkt zo simpel maar het begint al met ‘jezelf het beste gunnen’. Hoeveel vindt jij jezelf waard, vindt jij wel dat je het verdient. Dan komt het volgende obstakel; vertrouwen. Heb je het geduld en vertrouwen dat het komt. Want een concessie maken is niet zo moeilijk maar zeker grootse wensen vragen meer tijd. Kun je echt in overgave zeggen ‘ik neem geen genoegen met minder, ik wacht geduldig tot het allerbeste op mijn pad komt, hoeveel tijd het ook mag kosten’.

Het is een innerlijke houding die je niet kunt ‘faken’. Je voelt het zo of je voelt het niet, dan heb je nog wat werk aan de winkel. Maak jezelf schoon van de blokkades die jouw geluk in de weg staan. Genoegen nemen met minder heeft veelal te maken met zelfopoffering. Dit komt bijna altijd voort uit onze kindertijd. Waarin we onszelf opofferen voor onze ouders uit loyaliteit. De angst om een kans mis te lopen is een gebrek aan vertrouwen en dankbaarheid. Ons leven is niet altijd precies wat we hoopten. Als we dankbaar kunnen zijn voor wat we gekregen hebben in het leven. Dan kunnen we onze verlangens los laten. Dan maken we onszelf vrij. Anders blijven we altijd een diepe verwachting houden dat het ooit beter wordt. Dat is een kinderlijke hoop die echt geluk in de weg staat. Want het beste is er al. Je hoeft alleen maar het beste voor jezelf te willen en ‘nee’ te zeggen tegen dat wat je niet wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *