Menu Sluiten

Zelfliefde; uit het diepst van mijn ziel

Zelfliefde, het houden van jezelf. Als ik kijk naar mijzelf dan kan ik oprecht zeggen dat ik mijzelf een leuk mens vind, nu. Als in de tegenwoordige tijd. Want als ik achterom kijk dan voel ik aan alles in mijzelf dat ik mij niet leuk vond zoals ik eerder was. De keuzes die ik maakte, hoe ik mij diep vanbinnen voelde. De manier hoe ik naar anderen kon zijn. Niet alles was slecht. Maar als ik het over kon doen met alles wat ik nu weet zou ik het zeker anders doen. Spijt draagt niks bij. Het is zoals het was. Je kunt zeggen dat het ergens goed voor is geweest, het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Toch voelt het nog altijd alsof dat deel van mijn leven als een grote stempel op mij drukt.

Zelfliefde, liefde voor jezelf

Zelfliefde gaat over het houden van jezelf. Jezelf accepteren zoals je bent met de goede kanten en de minder goede kanten. Maar oh jeetje wat is dit toch lastig. We zijn zo ontzettend kritisch naar onszelf. In ons hoofd weten we dat we niet perfect hoeven te zijn en dat we fouten mogen maken. Echter wanneer dit gebeurd of wanneer we niet zo perfect zijn dan kan de zelfliefde al snel om slaan in zelfhaat.

Weet je wat ik het ergste vind, dat sommige dingen littekens veroorzaken. En zelfs al zou je de schade herstellen, er blijft altijd een stukje achter. De pijn die we bij anderen veroorzaken maar ook bij onszelf. Er zijn dingen waar ik geen spijt van heb. Dat zijn de dingen die mij nu dienen. De enorme diepe pijn die ik meedroeg als een zware last. Het was niet fijn maar het heeft mij zoveel ervaringsdeskundigheid gegeven in mijn werk. Maar door die enorme pijn sloot ik mijzelf ook af. Ik sloot mijzelf buiten en vond daardoor geen aansluiting in groepen. Ik creëerde bijvoorbeeld onbewust een hele eenzame schooltijd. Er waren zeker genoeg leuke momenten maar terugdenkend aan mijn schooltijd dan zou ik heel veel dingen opnieuw willen doen. Maar dat gaat niet.

Fouten maken we allemaal

Ik kijk achterom, want weetje daar kom je vandaan. Die route heb je genomen in je leven en dat heeft je gebracht waar je nu bent. Hoewel het pijn doet om achterom te kijken is het soms toch echt nodig. Om weer vooruit te kunnen. Als het gaat over zelfliefde dan heb ik geen liefde voor mijzelf voor wie ik was. Achter de harde buitenkant school een eenzaam en gevoelig meisje. En hoewel ik mijn keuzes van toen met mijn hoofd begrijp, is er toch een deel in mij dat het afkeurt. Want of het nou uit zelfbescherming was, of omdat ik ergens niet mee om kon gaan, of omdat er een gevoel was dat groter was dan mijzelf, zoals jaloezie. Het maakt niet uit bewust of onbewust. Er werden mensen door gekwetst. En ik heb veel goede dingen gedaan voor anderen in mijn leven. Maar die persoon die zich afgewezen voelde door mij omdat ik niet in staat was liefde te ontvangen. Of die persoon die het gevoel had dat ik hem of haar niks gunde of een rotgevoel gaf omdat ik zo graag wilde wat die persoon had. Die mensen begrepen niet waarom ik zo gemeen kon zijn. Voor hun maakte het niet uit dat ik 10 anderen hielp of voor iemand opkwam als iemand gepest werd. Het is geen optelsom waarbij je net zoveel goed kunt doen als fout kunt doen en dan nog steeds een schoon geweten hebt.

Voor mij is een schoon geweten dat je verantwoording neemt voor je daden. Fouten maken mag, maar kom het onder ogen en neem de verantwoording ervoor. En dat probeer ik ook. Soms is het lastig. Dingen uit een ver verleden kun je niet altijd goed maken. Toch denk ik dat het goed is om het wel aan te kijken. Onder ogen komen dat ik mensen gekwetst heb. En wie weet als ze dit ooit lezen dat ze weten dat ik aan ze denk. Dat ik hun pijn erken.

Je eigen littekens

En tegelijk is er dat deel dat je jezelf aandoet. Wanneer je niet in verbinding bent met jezelf en je geen zelfliefde voelt maak je vaak keuzes die niet goed zijn voor jezelf. Daar kan ik wel over meepraten. Ik kon soms de haren wel uit mijn hoofd trekken, zo vreselijk boos was ik dan op mijzelf. Als er één ding was wat ik zo graag anders had gezien dan was het liefde. Ik het het uitmuntende talent om alles stuk te maken. Ik stootte iedereen (on)bewust af, ik liet niemand echt dichtbij. Niet in mijn familie, niet in relaties. Ik deed het af als dat ik niemand nodig had. Maar eigenlijk weet ik nu wel beter. Ik was niet mijzelf. Daardoor trok ik ook mensen of situaties aan die niet goed waren voor mij. Mensen die mij afwezen of situaties die mij kwetsten.

Als ik dat over kon doen dan zou ik zo graag mezelf zijn. Meer als de persoon die ik nu ben. Dan zou ik meer hebben gelachen. En mijn eigen route volgen in plaats van altijd tegen de stroom in gaan. Ik zou anderen al het moois in de wereld gunnen omdat ik mijzelf dat ook gunde. Ik zou zo stralen dat het niet meer uitmaakte hoe ik eruit zag. Iedereen zou zich welkom voelen. Maar zo ging het niet. Het leven is geen tekening die je met gum kunt aanpassen.

Leven zonder zelfliefde

Er komt een moment dat we moeten stoppen met achterom kijken. Het draagt namelijk niks bij aan de toekomst. Wanneer ik zo lees wat ik geschreven heb dan voel ik de diepe pijn van het buitensluiten van het meisje van toen. Ik was nog zo jong en zo verstrikt in de draden van mijn familiesysteem. Als ik mijzelf blijf straffen voor toen dan zal ik nooit volledig de zelfliefde ervaren. Want dat deel zal me achtervolgen als een schaduw. Telkens als ik mijn kop boven het maaiveld steek dan trek ik mij terug door de angst. Want zoals ik mijzelf afkeur, zo verwacht ik ook dat anderen mij afkeuren. Zoals ik mijn verleden afkeur zullen ook anderen dit afkeuren. Dus het wordt tijd om het te omarmen. En dan vooral dat meisje in mijzelf. Dat zich gekwetst voelt, verontwaardigt en vooral buitengesloten. Dat is de allerbelangrijkste persoon in mijn leven die ik mag koesteren. Want hoewel ik haar keuzes niet altijd leuk vind heeft ze toch maar haar droomleven tot werkelijkheid gebracht en is ze de leukste versie van zichzelf geworden 😉

Wil jij meer zelfliefde voelen maar weet je niet waar te beginnen. Mijn eerste stap begon met de paardencoaching. Neem gerust Contact op als je meer wilt weten over wat mijn paardencoaching voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *