Menu Sluiten

Overtuigingen

overtuigingen

Hoe zien wij onszelf. En hoe ziet de ander ons? Vooral dat laatste is iets waar we vaak last van hebben. Stel dat ze me niet slim genoeg vinden, wat als ik te dik ben, ze vinden me vast raar, ga zo maar door. Iedereen heeft er wel een paar. Gelukkig hebben we ook gezonde overtuigingen die juist helpend zijn. De negatieve overtuigingen kunnen je enorm in de weg zitten. Het geeft een negatief zelfbeeld en kan verlammend werken.

Overtuigd van jezelf

Laatst had ik een belangrijk gesprek voor mijn bedrijf. Vreselijk vond ik het want ik kon alleen maar denken dat ze mijn werk raar vinden of dat ik een jong grietje ben dat niks voorstelt. Hoewel ik genoeg weerwoorden had waarom mijn overtuigingen ongelijk hadden. Ik voelde me vanbinnen ellendig. Je kunt nog zo vaak tegen jezelf zeggen dat het er niet toe doet wat anderen denken maar dat helpt niks. En iedereen die anders zegt heeft ongelijk. Met je hoofd kun je jezelf voor de gek houden, manipuleren, onderdrukken en trainen niet zo te denken maar uiteindelijk wint het gevoel altijd. Diep vanbinnen is daar altijd dat kleine stemmetje dat je vertelt dat het zo is.

Wat ik zelf altijd doe is met een grapje tussen neus en lippen door benoemen hoe ik denk dat de ander denkt. Dan zie je meteen aan de reactie of het ook echt zo was. En anders zullen mensen je vaak gaan overtuigen dat zij dat helemaal niet denken. Ook dat helpt allemaal niet op de lange termijn maar voor dat moment is het toch wel even fijn om te horen dat die ander jou zo helemaal niet ziet. Het werkt ook ventilerend waardoor je op dat moment wel kunt doen wat je moet doen. Zo kon ik mijn gesprek op een goede manier doen. Maar meteen daarna was de overtuiging al weer terug.

Waarom zijn overtuigingen zo hardnekkig

Hoe komt het toch dat we zo snel geneigd zijn negatief over onszelf te denken. Heeft het te maken met de maatschappij die zo veeleisend lijkt. Komt het door alle sociale media die een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid schetsen. Is het omdat we enorm streng zijn voor onszelf. Komt het vanuit ons DNA of onze opvoeding? We kunnen heel veel tijd besteden aan het waarom en hoe maar dat brengt ons nergens. We kunnen de maatschappij niet veranderen of wat anderen posten op hun socials. Ons DNA ligt vast en de opvoeding is nou eenmaal wat die was. Kortom het enige wat we kunnen veranderen is onze kijk op al die dingen.

Laatst kwam dit thema terug tijdens een sessie. De persoon stond met een hangend hoofd naar de grond te kijken. Er waren zoveel negatieve overtuigingen. Het had met moeder te maken en die was er niet meer. De persoon had het eigenlijk al opgegeven want nu moeder er niet meer was zou nooit duidelijk worden of moeder ook echt zo gedacht had. Ik vroeg of het iets uitmaakte. Als moeder wel zo dacht, als moeder niet zo dacht. “Hoeveel tijd van jouw leven wil jij besteden aan wat jouw moeder van jou vond?” Het is als kind van onze ouders zo belangrijk voor ons wat zij van ons vinden. En tegelijk als volwassene zijnde moeten we uit dat kindbeeld stappen en ons bewust zijn van onszelf en het beeld wat wij van onszelf hebben.

Overtuigingen versus realiteit

De meeste overtuigingen hebben niks meer t maken met de realiteit. Het is iets van binnenuit waar je aan vasthoudt. De meest simpele manier is je dan ook bewust te worden van de realiteit. Het is alsof je in een koud bad met water springt. Waar je eerder nog zat te dromen of piekeren ben je in 1 klap wakker. Je voelt je lijf en beseft waar je bent. Het is even niet lekker maar ook dat gaat voorbij. Je bent een volwassen persoon. Stel je hebt misschien een ongezond gewicht en velen hebben daar een mening over. Jij vindt jezelf daardoor minder aantrekkelijk en bent overtuigt dat niemand jou zo wil. Dan pak je terug naar de realiteit; JA, je hebt een ongezond gewicht. Dat geeft fysieke klachten dus het heeft effect op je gezondheid. Maar daar kun je verandering in brengen. Alleen niet direct, dat kost tijd en veel moeite. Accepteren dat het zo is op dit moment werkt heel helpend. Om je vervolgens goed te beseffen dat het niet voor altijd zo hoeft te zijn.

Natuurlijk is dat pas het begin. Beseffen dat je gewicht ongezond is en dat je daar verandering in kunt brengen is 1, maar dan moet je er wel iets mee doen. Misschien ben je al je hele leven alleen en heb je de overtuiging dat er niemand is voor jou. Wordt wakker!! Ja je bent nu alleen, op dit moment heb je niemand in jouw leven maar dat kan morgen zo maar anders zijn, of over een jaar, of over 5 jaar. Dat ligt ook een beetje aan wat je met die tijd doet. Natuurlijk zijn er situaties waarin verandering onmogelijk is. Iemand die een been mist zal nooit zijn been terug krijgen, dat is ook de realiteit die we moeten accepteren. De waarde die je er aan hangt die kun je wel veranderen. Daarom is die realiteit zo ontzettend belangrijk om te accepteren. Dingen willen die niet kunnen en dan vinden dat je minder waard bent is niet reëel.

Slachtoffer blijven van je overtuigingen

Zo ook met de persoon die bij mij in de bak stond. Moeder is er niet meer, je zult het nooit weten dus daaraan vasthouden heeft alleen maar nut als je aandacht wilt. Iemand die jou iedere keer weer vertelt dat je wel geweldig bent en dat er niks mis is met je. Dan ben je weer dat kind dat op zoek is naar de liefde van de ouder. Geeft niks alleen helpt het je totaal niet. Je houdt jezelf klein en als een slachtoffer van de situatie. “Richt je op, ga in je kracht staan. Dit is hoe het nu is en accepteer dat. Het enige dat telt is wat jij van jezelf vindt. Op dit moment zijn er misschien dingen die je wilt veranderen. Dat kan, maar niet direct, dat gaat in stapjes en kost tijd. Dus accepteer dat het nu eenmaal zo is op dit moment en ga er wat mee doen.” De hangende schouders gingen omhoog en in de ogen zag ik een kleine twinkeling. Deze persoon vond de kracht in zichzelf om anders te gaan kijken.

Heb jij ook last van hardnekkige overtuigingen die je graag wilt ombuigen maar kom je nog niet bij de kracht die je hiervoor nodig hebt? Kom dan bij de paarden in de bak, zij brengen je meer in je gevoel en maken de realiteit zichtbaar. Zodat jij die kan zien en accepteren. Neem gerust Contact op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *