Menu Sluiten

De kracht van angst

angst

We zijn fantastisch goed in overleven. Veiligheid is de belangrijkste randvoorwaarde om te kunnen overleven. Hoewel we in onze moderne tijd van alle gemakken voorzien zijn blijft er een krachtig oergevoel dat ons scherp houdt. Elke gevoel van angst brengt ons lijf in de opperste staat van paraatheid. We hebben onze fight, flight en freeze die ons in veiligheid kunnen brengen. Wanneer we ook maar een beetje in de buurt komen van iets wat onze veiligheid in het geding brengt dan gaan alle alarmen af. Daardoor zijn we geneigd om te vluchten voor de pijn. We ontlopen het, ontkennen het of kijken er van weg. De andere optie is ertegen vechten. Dan willen we het oplossen, doen we dingen die ons moeten helpen of geven we onszelf die schop onder de kont dat we door moeten gaan. Wanneer één van die technieken niet helpt dan hebben we altijd onze freeze modus nog.

Weglopen voor je angst

De eerste reactie die we zullen proberen is meestal om te vluchten. Wanneer we dan ook in een lastige situatie komen zal ons lijf de drang voelen om er van weg te bewegen. Dit betekent niet dat je het op een rennen zet. Er zijn vele vormen om ergens van weg te bewegen. Letterlijk door uit de situatie te gaan. Maar ook het ontkennen van de situatie of het gevoel. Afleiding zoeken is ook een hele bekende. Zolang we maar rennen en vliegen of bezig zijn dan hoeven we het niet te voelen of ons er mee bezig te houden.

Zo’n overlevingsmechanisme geeft ons een veilig gevoel. Het haalt de angst even weg. Echter op de lange termijn kan het ons ook enorm in de weg gaan zitten. Ons beveiligingssysteem is behoorlijk scherp afgesteld. Zo kan de gedachte aan het bijten in een citroen bij veel mensen de speekselklieren al aan het werk zetten. De gedachte aan een nare herinnering kan ons lijf dan ook volledig op scherp zetten. Of een soortgelijke situatie waardoor de toekomst al gekleurd wordt door ervaringen uit het verleden.

De oplossing op je hielen

Laatst had ik een sessie en daar kwam een prachtig beeld naar boven hoe de persoon rondjes aan het rennen was met de oplossing op zijn hielen. Hoe gek het ook klinkt we kunnen vaak alleen onze angst echt weghalen door het onder ogen te komen. Wanneer we toegeven aan de fysieke drang om weg te vluchten dan blijven we ons leven lang op de vlucht. Het blijven staan, omdraaien en de angst aankijken is eng. Echter wanneer we dit toch doen komen we er vaak achter dat het niet de angst was die achter ons aanliep maar de oplossing. Het grote enge monster wat we angst noemden blijkt dan ineens een fluffy puppy te zijn.

Natuurlijk doet het pijn. En alle spanning die je meedroeg komt los. Dat kan diverse fysieke reacties oproepen. Echter als je die allemaal toestaat en wacht dan komt er eindelijk die opluchting die zo cruciaal is. Zonder opluchting blijft de spanning in ons lijf en dat geeft veel ongemak. Om zo een moeilijke stap te zetten heb je veel moed nodig. Iedereen doet dit op zijn eigen tijd en op zijn eigen moment. Sommige zullen nooit hun angst onder ogen komen, die kijken weg en blijven hun leven lang overleven. Ook dat is oké. Want uiteindelijk zijn we allemaal prachtig zoals we zijn, ook met onze angsten.

Wil jij niet je leven besteden aan overleven en ben jij er klaar voor om jouw pijnlijke monsters onder ogen te komen en kun je daar nog wat hulp bij gebruiken? Kom dan bij mij en de paarden voor een sessie. De paarden geven veel steun en vertrouwen en met een opstelling maken we zichtbaar wat het is dat jij mag aankijken. Neem Contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *