Menu Sluiten

Tegenslag is niet altijd slecht

Tegenslag, is dat wel echt tegenslag? Wanneer er iets naars gebeurd dan voelt dit als tegenslag. Het geeft boosheid en verdriet. Je voelt je misschien wel machteloos, verslagen of juist enorm gedreven om het op te lossen. Hoe we er mee omgaan is voor iedereen anders. De één verdrinkt in emotie, de ander gaat vol het gevecht aan terwijl een derde het wegpoetst alsof het niks is. We hebben ook allemaal onze eigen redenen waarom we er juist op die manier mee omgaan.

Zelf heb ik de nodige tegenslag mogen ervaren en ik vocht altijd terug. Ik was ver van mijn echte zelf verwijdert en luisterde niet naar de verborgen boodschappen van het leven of de signalen van mijn lichaam. Waar ik nu juist stil wordt en luister, ging ik voorheen dwars door elke grens heen. Met alle gevolgen van dien. Want elke overlevingsstrategie heeft maar één functie: overleven. En daarvoor betaal je altijd een prijs.

Tegenslag als boodschap

Maar wat als die tegenslag nou niet echt tegenslag is maar een boodschap? Wat als je alle eerdere waarschuwingssignalen genegeerd hebt en er niks anders op zit om jou door elkaar te schudden tot je wel wilt luisteren. En misschien dat je dan (net als ik) nog steeds niet wil luisteren dus nog meer tegenslag nodig hebt voordat je de stap zet die echt nodig is?

Als je zo naar negatieve gebeurtenissen kijkt dan wordt het ineens een ander verhaal. Wat als het jou iets wil duidelijk maken. Je wordt ziek, dat is heel naar. Maar misschien heeft je lichaam al langere tijd geroepen dat je beter voor jezelf moet gaan zorgen. En misschien denk jij wel dat je dat doet door gezonde voeding en beweging maar verwaarloos je, jezelf op mentaal of emotioneel vlak. Elke emotie die je vast houdt maakt je ziek, niet kiezen voor jezelf dat maakt je ziek. En als jij jezelf lang genoeg negeert dan komt je lichaam vanzelf in opstand. Ook hierin ben ik ervaringsdeskundige eerste klas!

Er zijn zoveel manieren waarop het leven ons een halt toeroept wanneer we op de verkeerde weg zijn. Ziekte, verlies, schulden, ongeluk ga zo maar door. Alles wat in jouw ogen tegenwerkt kan zomaar een signaal zijn dat het niet voor jou bestemt is. Het beseffen en accepteren dat het leven iets anders voor jou in petto heeft betekent loslaten. Loslaten geeft verdriet, het is een vorm van rouw en dat is goed hoeveel zeer het ook kan doen.

Ruimte voor nieuwe kansen

En dan heb je gerouwd om het verlies. Dan komt er ineens ruimte vrij. Ruimte voor nieuwe wegen, nieuwe kansen. Laat je verrassen en verwonderen over de schoonheid van het leven. Hoewel tegenslag lijkt als iets naars kan het ook het mooiste zijn wat je overkomt. Het kan je kans zijn om te breken met dat wat je klein hield. Stel, je wordt ontslagen, dit geeft een hoop problemen. Hoe moet je nu je gezin onderhouden, je hebt net dat nieuwe huis gekocht wat eigenlijk te duur was. Even lijkt je wereld in te storten maar je laat je niet uit het veld slaan. Je vertrouwd op het leven en dat het goed komt. Je begint voor jezelf omdat er nergens een andere baan beschikbaar is en je toch iets moet. Er komen schulden want als je net voor jezelf begint verdien je niet zoveel. En dan ineens krijg je een aanbod voor samenwerking. Je kan zo meeliften op de ander en voor je het weet draait je bedrijf als een tierelier. Schulden worden afbetaald en het voor jezelf beginnen maakt je intens gelukkig. En ineens besef je dat je ontslag het beste was wat je kon overkomen. Want anders had je nooit de stap durven zetten om voor jezelf te beginnen en je ‘veilige’ leventje op te geven.

Omgaan met tegenslag in positieve zin vraagt een andere innerlijke houding. Ja het doet zeer en je mag erom rouwen maar durf het totale plaatje te zien en dan kan het zomaar alles zijn wat je nodig hebt. Net dat duwtje in de rug om weer op de goede weg te komen. Of de stap naar een nieuwe kans die je zelf nooit had durven zetten. Om deze innerlijke houding te kunnen bereiken is het belangrijk dat je dicht bij jezelf bent. Dat je jezelf ‘schoon’ maakt. Want tegenslagen zijn ook vaak afspiegelingen van eerdere gebeurtenissen en daarmee de kans om diepgewortelde en verborgen emoties los te laten. Hoe minder beladen je bent met oud zeer, hoe minder je emoties de overhand nemen en hoe vrijer je bent om te zien waar het echt om gaat.

Wil je jezelf ‘schoon’ maken van oude emoties, patronen en andere overbodige ballast. Heb je tegenslag en vindt je het moeilijk om te zien wat dit jou kan brengen. Of wil je gewoon jezelf terug vinden, jouw plek en daarmee jouw kracht. zodat je geen tegenslagen meer nodig hebt dan is een opstelling daar de perfecte methode voor. Voor meer informatie hierover kijk op https://joycepuister.nl/particuliere-coaching/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *