Menu Sluiten

Succesvol ondernemen

We willen allemaal graag succesvol zijn. Maar als ondernemer wil je dit extra graag. De meeste ondernemers kiezen voor ondernemerschap omdat ze dan kunnen doen wat ze leuk vinden en vrijheid ervaren. Echter zit er ook een keerzijde aan die we nog wel eens onderschatten. Want er moet wel brood op de plank komen. Ondernemerschap vraagt heel wat meer van je dan alleen maar doen waar je goed in bent.

De belangrijkste factor binnen het ondernemerschap is omzet. Ben je succesvol dan heb je omzet. Die omzet is natuurlijk omdat we graag geld willen verdienen maar ook essentieel om alles te betalen. Wanneer je in loondienst werkt hoef je niet stil te staan bij alle kosten en verplichtingen. ondernemers daarentegen hebben een heleboel om rekening mee te houden. Er moet belasting afgedragen worden, sommige hebben personeel dat betaald moet worden, pensioen, vaste lasten, inkoop, marketing ga zo maar door.

Risico’s van ondernemen

In 2019 zijn er een heleboel bedrijven failliet gegaan, 3,4% meer dan in 2018 [Graydon, kredietwaardigheidsexpert]. We leven in een snel veranderende maatschappij waarbij je het ene moment een product of dienst hebt dat iedereen wil en 5 jaar later lig je uit de markt. Het is dus van essentieel belang om mee te blijven bewegen met de markt om succesvol te blijven. De grootst gemaakte fout is dan ook om uit te gaan van een goed product of dienst in plaats van te onderzoeken waar de behoeften van de markt liggen. Zelf heb ik dit ook ervaren, je doet enorm je best een goed product te bieden, de expert te zijn en je te onderscheiden van de rest. Je maakt een prachtige website, stopt veel geld in marketing. Maar wanneer je klant niet op jouw product of dienst zit te wachten ziet het er leuk uit maar verdien je niks.

En laat dat nou net zijn wat je wel wilt. Succesvol zijn en geld verdienen! Anders kan je net zo goed vrijwilligerswerk gaan doen. Maar zeker als je net start of wanneer je te maken hebt met tegenslag kan het soms erg lastig zijn. Geld maakt geld zeggen ze, en niets is minder waar! Want ondernemen is echt niet enkel doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je moet van heel veel zaken op de hoogte zijn. Je hebt belastingaangiften, marketing, grafisch ontwerpen, administratie, klantcommunicatie etc. Zeker zzp’ers en kleine bedrijven doen dit vaak allemaal zelf. Maar wil je echt succesvol zijn dan kun je beter je tijd besteden aan waar jij de expert in bent! Dus de beste optie die je hebt is experts hiervoor inhuren en laat dat nou net weer geld kosten…

Succesvol ondernemerschap

Tegenwoordig zie je een heleboel businesscoaches. Logisch want met de veranderende markt lukt een heleboel ondernemers maar net om hun hoofd boven water te houden. Deze coaches beloven gouden bergen en dat is precies wat je als klant wilt. Wil je succesvol zijn dan moet je jouw dienst of product afstemmen op wat de klant wilt en dat is exact wat deze businesscoaches doen. De prijzen zijn gigantisch maar door een hoge prijs te rekenen heb je minder klanten nodig. Slimme strategieën die ze hun klanten ook leren. Veel gaat tegenwoordig online, dat is goedkoper werken met een breder bereik. En de klant wil het gemakkelijk dus online van huis uit een dergelijk programma kunnen volgen is ideaal. Wederom dus goed afgestemd op de wens van de klant.

Als je het zo bekijkt lijkt het eigenlijk heel simpel. En ergens is dat het ook. Alleen is mijn ervaring dat met alle praktische tips en trucs je heel ver komt maar uiteindelijk toch een keer door de mand valt. Kwaliteit is van essentieel belang maar ook je eigen manier van denken speelt een heel belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld de hoge prijzen die aangeraden worden. Dat klinkt leuk, lekker veel geld verdienen en minder klanten nodig hebben. Maar durf jij jezelf wel zoveel te gunnen, sta jij achter die prijs? Of voel je, je schuldig naar je klant. Heb je moeite om je prijs te noemen. Vraag jij jezelf af of jij dat wel echt waard bent..

Jij bent jouw bedrijf

Succesvol zijn hangt niet af van jouw bedrijf, maar van jouzelf! Jij bent jouw bedrijf. De manier hoe jij in het leven staat is bepalend voor hoe jij jouw bedrijf vorm geeft. Zelfs als jij het perfecte product of dienst aanbied met de beste kwaliteit, geld investeert in de juiste dingen en precies afgestemd bent op wat jouw klant wilt. Dan nog kun je falen simpelweg omdat jouw mindset je in de weg zit. Durf jij het beter te hebben dan anderen. Beter dan je ouders die misschien nooit succesvol waren in hun bedrijf. Gun jij het jezelf wel echt om succes te hebben of vindt je diep van binnen dat jij dat niet verdient. Doe je eigenlijk wel wat je echt wilt of hou je gewoon vol omdat er geld binnen komt en iedereen denkt dat jij zo succesvol bent. Blijf je tegen moeilijkheden aanlopen vraag jezelf dan eens af wat dat over jou zegt.

Omzet, klanten, goede recensies, groei. Het zijn allemaal factoren die samenhangen met succes maar echt succes zit in jou! Dat jij gelukkig bent met wat je doet. Geen zorgen hoeven hebben omdat je weet dat het allemaal wel goed komt. En om dat te bereiken is jouw mindset van groot belang. Maak jezelf schoon van blokkades. Laat je emoties of prestratiedruk niet bepalend zijn voor je keuzes. En geef stress geen kans om jouw positieve instelling teniet te doen. Zorg dat je weet wat goede ondernemerschap strategieën zijn om je bedrijf in de markt te zetten maar ook dat je in staat bent om dat uit te voeren. Want je kunt nog alle tips en trucs braaf opvolgen maar als jij niet in jezelf gelooft dan is het allemaal los zand.

Wil jij graag weten wat het succes van jouw bedrijf in de weg staat? Dan is een organisatieopstelling de snelste manier om zichtbaar te maken waar de schoen knelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *