Voor jezelf kiezen, het moeilijkste wat er is! In ieder geval als ik voor mijzelf spreek. Ik kijk in mijn agenda en besef ineens dat ik echt veel leuke dingen onderneem. Iets wat me nog altijd moeite kost. Een vriendin die verderop woont vroeg of ik een nachtje kwam logeren. Even eruit, ja leuk…. maar ja zondag gaan we naar de sauna. Vorige week ben ik naar 2 paardenevenementen geweest. Overnacht in Duitsland en al 3x buiten de deur gegeten deze maand. Jeetje kan ik het wel maken om weer iets voor mezelf te doen?

Wat bedoel ik dan met voor jezelf kiezen, of iets voor jezelf doen. Want mijn hele leven is ingericht op hoe ik het wil. Ik volg mijn hart en mijn passie en ik kan er nog van leven ook. Maar dat zijn allemaal dingen gerelateerd aan ‘iets bereiken’ of ‘geld verdienen’. Goede dingen, en ze leveren me ook wat op. Echter als ik het heb over voor mijzelf kiezen of iets voor mijzelf doen dan doel ik op iets wat je doet zonder dat er voordeel aan zit. Het levert je niks op behalve een goed gevoel misschien. Sterker nog, het kost je zelfs iets, bijvoorbeeld tijd of geld.


Toen ik nog op de HZ studeerde kregen we het vak ‘trauma en rouw’. En bij dat vak ging het tijdens één van de lessen over verliefdheid en houden van. Deze docent, die ik erg kon waarderen, had een, naar mijn mening, zeer mooie kijk daarop. Hij zei; ‘verliefdheid is wanneer een ander iets heeft of kan wat jij ook graag wilt en daar wordt je dan verliefd op. Soms kan het dan ook ineens over zijn wanneer je iets ziet of hoort aan deze persoon dat je juist niet aanstaat. Liefde of liefhebben is het volgende stadium, dat is wanneer je bijvoorbeeld de ander mee uit eten neemt. Het kost je wat, je maakt de ander blij, maar je hebt er zelf ook nog wat aan! En dan komen we bij houden van. Dit is wanneer je geeft zonder er zelf iets aan te hebben. Je koopt bijvoorbeeld een prachtige bos rozen voor je vrouw omdat zij die zo mooi vindt, terwijl je er zelf allergisch voor bent.”

Van jezelf houden, ja dat is absoluut het moeilijkste wat er is, voor mij. En met mij, denk ik, voor vele anderen. Onvoorwaardelijk aan jezelf geven. Oftewel voor jezelf kiezen. Het maakt niet uit wat anderen ervan vinden zolang je, jezelf niet veroordeelt. Maar hoe doe je dat dan als je jarenlang niet voor jezelf hebt durven kiezen. Want hoewel we het vaak genoeg als excuus gebruiken ligt het niet aan geld of tijd. Het gaat erom dat je, jezelf de moeite waard vindt. Het zit hem juist in die kleine dingen. Zoals even naar die vriendin gaan. En inderdaad dan komt het eerste excuus. ‘Ja dat kost weer zoveel brandstof’ of ‘ja ik ben al zoveel weggeweest de laatste tijd’ Maar uiteindelijk ben jij degene die in de vogelkooi zit met het deurtje open….


Stel jezelf eens de vraag: Wat wil ik? Als ik mijzelf die vraag stel dan denk ik ja ik wil best graag naar die vriendin.