Onlangs was ik representant bij een familie opstelling, ik stond voor ‘verantwoordelijkheid’. Representant zijn is enorm leuk en ook leerzaam voor jezelf. Het is niet voor niks, dat juist jij gekozen wordt voor die rol. Op de terugweg in de auto vroeg ik mijzelf af wat ik uit deze rol als ‘verantwoordelijkheid’ kon leren.

De laatste tijd ben ik gegroeid in het stukje ‘mezelf zijn’. Ik riep altijd dat ik mezelf vastleg in verantwoordelijkheid. En dat klopt ook, ik voelde me altijd verantwoordelijk voor meer dan alleen mezelf. Dat beperkte in zekere zin mijn vrijheid maar gaf ook houvast. Nu ben ik aan het ontdekken dat ik eigenlijk niks meer hoef te doen dan verantwoordelijk zijn voor mijzelf. Dat ik ook mag kiezen voor mijn vrijheid.

Zo heb ik laatst 1 van mijn paarden verkocht. Een paard wat altijd boos was. Bijna 10 jaar hebben we samen doorgebracht. Maar het was genoeg. Een vreselijk moeilijke beslissing die achteraf heel goed bleek te zijn. Vanwege haar gedrag had ik het gevoel dat ik niemand anders daarmee kon opzadelen. Omdat ik gekozen had voor haar voelde ik mij verantwoordelijk voor haar. Echter juist door haar gedrag kon zij niet voor altijd blijven. De last was te zwaar. Uiteindelijk besefte ik dat, ook al is zij een dier, ze ook verantwoordelijk is voor zichzelf. Ik kon niet mijzelf blijven opofferen omdat zij ervoor koos om altijd maar lelijk te doen.

In mijn coachingssessiess leer ik de mensen om alleen verantwoordelijk te zijn voor zichzelf en eventueel jonge kinderen. Je hebt niet het recht om de last van een ander te dragen of te bepalen wat goed is voor een ander. Het geeft kracht om op je eigen benen te staan ook al is iets soms vreselijk zwaar. Het is hun lot…

Ja en daar sta je dan als verantwoordelijkheid en dan voel je dat degene bij wie je hoort jou niet wil. Maar uiteindelijk als die jou toelaat enorm ontspant. Dat is de kracht van nemen wat bij jou hoort. In de auto begreep ik het pas. Zo belangrijk is dat dus! Wat ik vertel heb ik mogen ervaren. Wat ik mensen leer heb ik mogen doen. Nu weet ik pas echt de waarde van de verantwoordlijkheid laten waar die hoort.