Probeer maar eens 1 dag niet te oordelen. Let erop in alles wat je zegt, doet of denkt. Ik betrap me er vaak genoeg op dat ik toch wel neig naar een wat te sterke mening… als coach is het belangrijk binnen mijn werk om geen oordeel te hebben. Het systeem kan namelijk enkel ontspannen als er geen oordeel op rust. Dus wanneer ik in die rol stap is het heel gemakkelijk om compleet oordeelloos te kijken. Echter in mijn privé is dat ook niet zo simpel voor mij.

Wat is dat toch dat wij mensen zo enorm snel en graag oordelen. Mensen horen 1 kant van een verhaal en zien een buitenkant en op basis daarvan trekken ze een conclusie.

Maar welke gevolgen heeft zo’n mening? Hoe kwetsend is het als iemand over je oordeelt. Waarschijnlijk hebben we dat allemaal  wel eens meegemaakt. Ik in ieder geval wel. En als het iemand is die je niet zo goed kent dan kun je vaak nog wat afstand nemen. Maar iemand dicht in je omgeving daar kun je diep door geraakt worden.

Hoe ga je daar dan mee om. Ik heb het me  afgevraagd. En voor mij was de enige conclusie: ik heb geen probleem, de ander heeft een probleem met mij. De enige verantwoordelijkheid die ik heb is hoe ik om ga met mijn gekwetstheid. Want die mening doet enorm zeer. Maar als ik dat uitspreek naar de ander. En dat doorvoel zodat ik het verdriet  ruimte geef. Dan kan ik het loslaten. En dan maakt het me niet meer uit wat de ander over mij denkt of vindt. Ik hoef me niet te verdedigen of de ander te overtuigen hoe het werkelijk zit. Want ik weet hoe het zit en als de ander mij niet voor vol wil zien dan is dat hun probleem…

Echter zet het me wel extra aan het denken. Want als ik een oordeel heb over een ander dan is dat dus ook mijn probleem. Dan kan ik me dus afvragen wat het over mij zegt dat ik oordeel. Dan kan ik me afvragen of het wel terecht is. Ken ik het hele verhaal, ken ik de persoon of de beweegreden. Heb ik de ander een kans gegeven? En dan kan ik ook stil staan met de gevolgen van mijn mening of oordeel. Wat zou het voor consequenties hebben als ik zo gemakkelijk mijn conclusies trek. Zou ik de ander daar mogelijk mee kwetsen? En wil ik dat want als ik dat niet wil dan zal ik het oordeel ook los moeten laten…. goed nadenken dus voor ik iets zeg, denk of vind!