Menu Sluiten

Miskramen, de vergeten kinderen

Welke impact heeft het verliezen van een dierbare. Onlangs hield ik een open middag op stal. Het thema was verlies. We deden een opstelling met dit thema en al gauw werd duidelijk dat verlies veel impact geeft. Wat eruit sprong was dat we vaak omgaan met het verdriet van verlies door het te vermijden. Klinkt begrijpelijk alleen lost het niks op. Het verdriet gaat niet weg en de last die je meedraagt wordt elke dag zwaarder.

Wat ook prachtig vertaald werd door de representant van de overleden dierbare was dat de overledenen de afstand die wij nemen ook voelen. In de sessies zie ik dit ook vaak terug komen. Je wilt niet in verbinding zijn met deze persoon want dan komt ook de pijn, het verdriet of gemis. Daardoor neem je afstand en sluit je de persoon eigenlijk uit.

Miskramen

Onlangs kwam dit fenomeen ook heel sterk naar voren in een sessie. Het verlies van een kind, een ongeboren kind. Miskraam, hier wordt meestal niet over gesproken. Zo ook deze miskramen. De term de vergeten kinderen komt hierbij sterk naar boven. Want het zijn gewoon kinderen. Systemisch zijn ze nog aanwezig en door ze niet bespreekbaar te maken voelen ze dat ze geen onderdeel uitmaken van het gezin.

De kinderen in deze sessie lieten dit duidelijk zien. De paarden bleven ver weg van de opstelling, met hun neus richting de uitgang en met de ruggen naar het systeem. Pas toen de opstelling kloppend gemaakt werd en de miskramen een plek kregen kwamen de paarden erbij. Zo simpel is het.

Iedereen hoort erbij!

Een dierbare verliezen is pijnlijk. Daar is niets aan te veranderen. Maar wel hoe je omgaat met de pijn. Eer de overledenen door ze zichtbaar te maken. Duw ze niet weg maar omarm ze. Fysiek zijn ze er niet meer maar daarom zijn ze nog niet weg. Maak verbinding met ze, en dat betekent ook verbinding maken met je pijn. Maar zo maak je jezelf wel vrij. En juist ook bij verlies zoals een miskraam. Dit zijn de dierbaren die we het snelst vergeten omdat ze er eigenlijk nog niet echt waren. Maar dat neemt niet weg dat ze net zo goed een onderdeel uitmaken van het systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *