Opgegroeid

Ik ben Joyce Puister en ik ben geboren en getogen in Zeeland. Als klein meisje al wilde ik dolgraag op paardrijden. Naast dat ik veel uur in het zadel doorbracht, trokken ook de bijzondere paarden mij aan. Zodoende dat ik al gauw een portie ervaring opdeed met moeilijk hanteerbare paarden. Zelf vond ik gewoon dat ze niet begrepen werden.

Om op een holistische wijze met paarden te werken was een droom die ik al lange tijd koesterde. Dit kon alleen financieel niet dus begon ik mijn studie ‘Social Work’ aan de Hogeschool Zeeland. Ik ging uit huis en was vol goede moed op een nieuwe start. Mijn dierbare pony overleed echter dat jaar. En dat was niet de enige tegenslag. Achter elkaar kwamen de drempels direct weer op mijn pad.  Ik besloot een nieuw paard te kopen om iets positiefs te hebben. Dit bleek een behoorlijke vergissing want de gebruiksaanwijzing bleek lastiger dan ik dacht. Mijn goede reputatie met paarden werd al snel om zeep geholpen want ik kon op dat moment werkelijk niks met dat paard.

Moeder en ondernemer

Toen in 2011 mijn dochter geboren werd was ik de gelukkigste persoon op aarde. Ook zette ik de eerste stappen met mijn bedrijf ‘Samenwerken met je paard’ wat beter ging dan ik had verwacht. De voornaamste activiteiten waren het trainen van paarden en lesgeven. Omdat ik graag verder wilde leren deed ik nog een 1-jarige opleiding tot docent omgangskunde. Daarna ging ik aan het werk in de jeugdzorg wat behoorlijk pittig werk was en zijn tol eiste. Als alleenstaande moeder met een baan en een eigen bedrijf kon ik amper rondkomen maar opgeven was iets wat ik niet kende. Uiteindelijk koos ik ervoor de sprong te wagen en enkel van de  bedrijfsinkomsten te gaan leven. Dat bleek een slimme zet want het bedrijf bleef groeien. Maar ook de tegenslagen bleven komen en ik bleef ertegen vechten. Toch lieten de jaren van doorzetten, over mijn eigen grenzen gaan en mijzelf altijd op de laatste plek zetten zijn sporen na. Ik was op, mijn lijf was op…..

Paardencoaching

Het werk wat ik deed met de paarden vond ik geweldig. Ik bouwde mijn eigen stal op en creëerde daarmee een fijne plek waar ik altijd tot rust kon komen. Hoewel ik het lesgeven en trainen graag deed wilde ik toch meer. Ik voelde ergens dat ik het zelf nodig had. Toen ik terecht kwam bij coachen met paarden wist ik dat, dat de brug was waar ik naar zocht. Mijn klaarstaan voor anderen, de zorg en mijn geliefde paarden. Ik kon het eindelijk gaan combineren. Achteraf gezien was dat ook het beste wat ik voor mijzelf kon doen. Mijn rugzak puilde uit en de last die ik elke dag meedroeg trok alleen maar meer ellende aan. Het werd tijd om voor mijzelf te gaan zorgen!

De grote verandering

De eerste sessie die ik kreeg in mijn opleiding maakte enorme impact ondanks dat het weken duurde voor het kwartje viel. Pas maanden later werd het effect zichtbaar, maar zoals altijd als ik iets doe dan doe ik het meteen goed. Ik gooide alles eruit. Gewoon meteen de hele rugzak op zijn kop, ik wilde niet langer met die zware last lopen. En toen begon de magie, want ineens werd alles anders. Als mensen dit ervaren na coaching en ik zou het zelf niet ervaren hebben dan zou ik nooit kunnen bevatten hoe groot de omslag kan zijn! Mijn leven veranderde gewoon compleet. Ik leerde mijn huidige man kennen en van de doorzetter die nooit zwakte wilde laten zien durfde ik kwetsbaar te zijn. Voor het eerst in mijn leven ging het niet meer over ‘overleven’ maar over gewoon ‘leven’.

Behalve dat ik er zelf veel aan had was de coaching met paarden ook iets wat perfect bij mij paste. De gevoeligheid die ik altijd als een last ervaren had leerde ik nu inzetten op een goede manier. De eeuwige angst voor alles wat ik oppikte en het proberen te onderdrukken maakte plek voor een prachtig instrument binnen mijn werk. Toen ik mij verder specialiseerde en leerde over systemisch coachen was het plaatje compleet. Dit is zulk prachtig werk! Ik ging me steeds meer verdiepen op het systemische vlak en wist dat dit mijn roeping was. ‘Systemisch Werk Joyce Puister‘ was geboren en het coachen werd meer therapeutisch niveau. Elke dag nog verbaas ik mij over de betekenis die mijn paarden en ik kunnen maken in het leven van een ander. Ik ben enorm dankbaar voor dit bijzondere werk en hoop veel mensen terug te mogen brengen in hun kracht. Want elke lichtje telt en wordt met de juiste aandacht een schitterend vreugdevuur…

joyce puister

Meer weten? Op 26 november 2018 was ik te gast bij Bert van Leerdam in het programma ‘Walcheren leeft’. Via onderstaande link kun je het programma terugluisteren om een impressie te krijgen van mij, mijn visie op paarden en het prachtige werk wat ik doe!