Coach Joyce

Om op een holistische wijze met paarden te werken was een droom die Joyce al lange tijd koesterde. De opleiding die ze daarvoor wou doen kon financieel gezien niet dus is ze een HBO opleiding tot maatschappelijk werkster gaan volgen. Daarna nog een korte HBO opleiding voor docent omgangskunde maar ook dat was het niet. Vervolgens is ze in de jeugdzorg aan het werk gegaan terwijl ze daarnaast haar bedrijf ‘samenwerken met je paard’ runde dat ze opgezet had na de geboorte van haar dochter. ‘Samenwerken met je paard’ werd een groot succes waardoor ze eind 2015 besloot haar baan in de jeugdzorg op te zeggen. Hoewel het bedrijf haar veel plezier gaf bleef er ook altijd de interesse in het “helpen” van mensen met hun eigen ontwikkeling. In haar eigen leven heeft Joyce ook de nodige obstakels meegemaakt maar altijd was er de wil om iets te bereiken. Verantwoording nemen voor je eigen leven inclusief alle moeilijkheden. Dat was voor haar ook niet altijd even gemakkelijk maar ze bleef erin geloven dat, dat de enige weg was. Daarin was het bij de paarden altijd thuiskomen. Dat was haar veilige basis waar ze heen kon als het even teveel werd. Ze waren er altijd, liefdevol en zonder oordeel. Zo besloot ze daarom haar passie voor paarden in te gaan zetten om andere mensen ook die mogelijkheid te geven de kracht en de liefde van de paarden te ervaren. Tijdens de opleiding tot paardencoach kwam Joyce er al gauw achter hoe effectief deze manier van werken is en dat ze dit heel graag in haar bedrijf wilde gaan integreren. Zo is ‘SWJP Coaching’ ontstaan.

Opgegroeid

Ik ben Joyce en ik ben geboren in Zeeland in 1989. Opgegroeid in Veere tot ongeveer aan de middelbare schooltijd. Daarna nog op vele plekken gewoond zoals Middelburg, Oost-Souburg en Vlissingen. Tot ik uiteindelijk in 2017 samen met mijn vriend en dochter in Grijpskerke terecht kwam. Daar wonen wij nu met veel plezier. Als klein meisje al wilde ik dolgraag op paardrijden. Dansles en turnen moesten toen ik 7 was dan ook plaats maken. Begonnen op manege de Eendracht bij Jan. Maar al gauw ging ik op zoek naar een verzorgpony want 1 keer per week in de les rijden was niet voldoende. Naast dat ik meer uur in het zadel wilde zitten, wilde ik ook de bijzondere paarden. Degene die niemand wilde rijden dat trok mij juist aan. Zodoende dat ik al gauw een portie ervaring opdeed met moeilijk hanteerbare paarden. Zelf vond ik gewoon dat ze niet begrepen werden.

Op mijn 18e begon ik mijn studie ‘Social Work’ aan de Hogeschool Zeeland en ging ik op kamers. Mijn dierbare pony overleed datzelfde jaar. En ondanks mijn goede voornemen op een nieuwe start kwamen de drempels direct weer op mijn pad.  Toch besloot ik een nieuw paard te kopen om iets positiefs te hebben. Dit bleek een behoorlijke vergissing want de gebruiksaanwijzing bleek lastiger dan ik dacht. Mijn goede reputatie met paarden werd al snel om zeep geholpen want ik kon op dat moment werkelijk niks met dat paard.

Moeder en ondernemer

Toen in 2011 mijn dochter geboren werd was ik de gelukkigste persoon op aarde. Ondanks mijn zwangerschap had ik mijn diploma in 1 keer behaald. Ook zette ik de eerste stappen met mijn bedrijf ‘Samenwerken met je paard’ wat beter ging dan ik had verwacht. De voornaamste activiteiten waren het trainen van paarden en lesgeven. Omdat ik graag verder wilde leren deed ik nog een 1-jarige opleiding tot docent omgangskunde. Daarna ging ik aan het werk in de jeugdzorg wat behoorlijk pittig werk was en zijn tol eiste. Als alleenstaande moeder met 2 baantjes en een eigen bedrijf kon ik amper rondkomen maar opgeven was iets wat ik niet kende. Toen mijn dochter 4 werd en naar school ging moest ik een keuze maken. Ik koos ervoor de sprong te wagen en enkel van de  bedrijfsinkomsten te gaan leven. Dat bleek een slimme zet want het bedrijf bleef groeien. Maar ook de tegenslagen bleven komen en ik bleef ertegen vechten. Toch lieten de jaren van doorzetten, over mijn eigen grenzen gaan en mijzelf altijd op de laatste plek zetten zijn sporen na. Ik was op, mijn lijf was op…..

Paardencoaching

Het werk wat ik deed met de paarden vond ik geweldig. Ik bouwde mijn eigen stal op en creëerde daarmee een fijne plek waar ik altijd tot rust kon komen. Ik volgde diverse opleidingen en cursussen om mijzelf breed op te leiden binnen de paarden. Zodat ik overal wel wat vanaf wist. Hoewel ik het lesgeven en trainen graag deed wilde ik toch weer meer. Ik voelde ergens dat ik het zelf nodig had. Toen ik terecht kwam bij coachen met paarden wist ik dat, dat de brug was waar ik naar zocht. Mijn klaarstaan voor anderen, de zorg en mijn geliefde paarden. Ik kon het eindelijk gaan combineren. Achteraf gezien was dat ook het beste wat ik voor mijzelf kon doen. Mijn rugzak puilde uit en de last die ik elke dag meedroeg trok alleen maar meer ellende aan. Het werd tijd om voor mijzelf te gaan zorgen!

De grote verandering

De eerste sessie die ik kreeg in mijn opleiding maakte enorme impact ondanks dat het weken duurde voor het kwartje viel. Pas maanden later werd het effect zichtbaar, maar zoals altijd als ik iets doe dan doe ik het meteen goed. Ik gooide alles eruit. Gewoon meteen de hele rugzak op zijn kop, ik wilde niet langer met die zware last lopen. En toen begon de magie, want ineens werd alles anders. Als mensen dit ervaren na coaching en ik zou het zelf niet ervaren hebben dan zou ik nooit kunnen bevatten hoe groot de omslag kan zijn! Mijn leven veranderde gewoon compleet. Ik leerde mijn huidige vriend kennen en van de doorzetter die nooit zwakte wilde laten zien durfde ik kwetsbaar te zijn. Voor het eerst in mijn leven ging het niet meer over ‘overleven’ maar over genieten.

Behalve dat ik er zelf veel aan had was de coaching met paarden ook iets wat perfect bij mij paste. De gevoeligheid die ik altijd als een last ervaren had leerde ik nu inzetten op een goede manier. De eeuwige angst voor alles wat ik oppikte en het proberen te onderdrukken maakte plek voor een prachtig instrument binnen mijn werk. Toen ik mij verder specialiseerde en leerde over systemisch coachen was het plaatje compleet. Dit was zulk prachtig werk en elke dag nog verbaas ik mij over de betekenis die ik en mijn paarden kunnen maken in het leven van een ander.

Joyce Puister

Meer weten? Op 26 november 2018 was ik te gast bij Bert van Leerdam in het programma ‘Walcheren leeft’. Via onderstaande link kun je het programma terugluisteren om een impressie te krijgen van mij, mijn visie op paarden en het prachtige werk wat ik doe!