Wat maakt iets een oordeel en wanneer is het kritiek. Zit daar eigenlijk wel verschil tussen? Heeft het te maken hoe iets gebracht wordt. Of ligt het aan de persoon die het zegt…

 

Als ik het op zoek dan kom ik tot de conclusie dat kritiek een beoordeling is op basis van analyse. De persoon komt tot een mening door observatie van feiten. Een oordeel is een mening die gevormd wordt zonder enige kennis van zaken. Hoewel er wel een duidelijk verschil in zit, hebben beide een nare nasmaak.

Zowel kritiek als een oordeel zijn beide niet prettig. Kritiek is dan nog iets waar je van kunt leren hoewel de negatieve bijklank naar mijn idee vaak juist het tegenovergestelde opwekt. Tijdens mijn studie leerden we al de term ‘feedback’ te gebruiken omdat dit een positievere insteek heeft.

 

Vandaag kreeg ik te maken met een oordeel. De emotie was voelbaar en zat duidelijk hoog.  Toch lukte het me voor het eerst in mijn leven om het meteen los te laten, heerlijk! Gewoon zien dat de persoon ergens in geraakt is door mij. Dat de emotie op mij gebotviert werd daar hoef ik niks mee. Soms ben je gewoon een spiegel voor iemand en daarin kijken kan voor die ander pijnlijk zijn.

Natuurlijk mag je daarin ook je grens trekken maar voor mij was dat vandaag niet nodig simpelweg omdat het me niet raakte. Dat is echt nieuw voor me! Meestal trek ik me juist alles veel te veel aan. Mijn angst om veroordeeld te worden blokkeerde me dan ook met regelmaat. Maar met kleine stapjes werk ik hier hard aan. Met vandaag een beloning voor mijn harde werken!

 

Kritiek of een oordeel… je ontkomt er niet aan in onze maatschappij maar je kunt altijd kiezen hoe je ze incasseert….