joyce puisterPaardencoaching als basis voor het systemisch werk

Als systemisch paardencoach is het voor mij belangrijk om het complete plaatje te zien. Welke disbalans ligt er onder het vraagstuk van de persoon of het bedrijf. Met behulp van mijn paarden kijk ik waar er in jouw systeem iets uit balans is en hoe we die balans weer terug kunnen brengen zodat jij het beste uit jezelf kunt halen. Systemische paardencoaching gaat verder dan coaching of  reguliere therapie. Met 1 sessie wordt meteen zichtbaar wat de kern is en hoe je dit op kunt lossen.

Systemische paardencoaching

Systemische paardencoaching

De methodiek van de systemische paardencoaching is te vergelijken met (familie)opstellingen. Echter in plaats van representanten in te zetten worden de kwaliteiten van het paard gebruikt. Dit maakt dat de sessie niet alleen effectief is maar ook een bijzondere ervaring om mee te maken.


Recensie paardencoaching 31-08-2017 “Coaching met paarden is het paardenmiddel onder de coachings!”

De paarden geven het aan, Joyce doet de rest en het probleem waar ik mee kwam in de categorie gezin, is in 1 sessie verholpen. Natuurlijk ook door 100% vertrouwen van mijn kant in het proces en Joyce. Voor mij zeker voor herhaling vatbaar! Dank je wel Joyce & paarden voor de mooie bijdrage in mijn leven.


Hoe werkt systemische paardencoaching

Een van de meest gestelde vragen is wel ‘hoe werkt systemische paardencoaching dan‘. Eigenlijk is het simpelweg niet uit te leggen in woorden maar moet je het ervaren.

Het paard voelt aan wat er diep in jou speelt en spiegelt dit met zijn gedrag. Zo kunnen ze heel actief worden of juist stokstijf blijven staan. Soms gaan ze liggen of gapen. Het gedrag dat het paard laat zien verteld mij iets over jou. Daarnaast kijk ik naar de positie die jij inneemt en waar jij de attributen neerzet, die personen uit jouw systeem representeren.

In onderstaand filmpje zie je hoe een paard gaat rollen om zware spanning over te nemen en los te laten. De vraag daarbij is wat betekent het voor jou? Welke zware spanning draag jij mee in jouw leven en waarom laat het paard dat aan jou zien.

Resultaten systemische paardencoaching

Na de sessie werkt er nog een hoop door. Zo kan het zijn dat mensen anders gaan reageren of dat jij op een andere manier met situaties om weet te gaan. Per persoon is het heel verschillend wat de effecten zijn. Sommige mensen merken fysiek positieve veranderingen, dat ze zich rustiger voelen, meer energie hebben of dat bepaalde pijn weg is. Andere mensen merken juist dat ze zich mentaal anders voelen. Dat ze zich minder druk maken of beter om weten te gaan met de situatie. Ook emotioneel kan het veel verandering brengen. Het verlies van een dierbare kan ineens geaccepteerd worden waardoor het verdriet niet minder is maar het ook niet langer de boventoon voert. Ook relaties met andere mensen kunnen veranderen. Zo kan een heel gezin ineens in harmonie zijn met elkaar terwijl er eerder enkel ruzie was. Schulden kunnen zomaar opgelost worden of negatieve gedachten verdwijnen. Voor iedereen is het weer verschillend. Maar 1 ding hebben we allemaal gemeen en dat is de diepe indruk die het maakt!

Recensie paardencoaching 8-05-2017 “Ervaring paardencoaching met het thema relaties”. Mijn ervaring van een paardencoaching bij Joyce is al een tijdje geleden, maar het effect is er nog steeds.

Het ging over hoe ik in relaties sta en waarom deze vaak zo moeizaam verlopen en mislukken.  Toen  ik aan de paardencoaching met dit thema begon, dacht ik dat er niet zo veel nieuws te melden zou zijn, na al die jaren weet ik toch eigenlijk wel waar het wringt. Maar ik wou de kans niet laten schieten en begon  met Joyce en één van haar  lieve paarden Siësta aan de coaching.   Het thema : ruimte innemen kwam duidelijk naar voren, hoe eng ik het vind om een plek voor mij zelf te hebben en niet aldoor de ander af te scannen of ik het wel goed doe.. dit liet Siësta mij duidelijk zien. Op dat moment stond ik er bij stil en later evalueerde ik het met Joyce en we kwamen tot de conclusie dat ik met kleine stapjes ga oefenen om meer ruimte in  te nemen voor mij zelf. Ik ging weg met een goed gevoel.  Thuis begon het eigenlijk pas door te dringen en ik bleef het moment waarop de dingen duidelijk werden voor me zien. En ook de emoties erbij te voelen . In het dagelijks leven was iedere keer dat ik mij in een positie begaf die mij aan dat moment deed denken een leermoment. Wauw!  Nu, na een tijdje merk ik dat ik er meer mag zijn van mijzelf dat ik niet meer op hoef te gaan in de ander maar dat er een punt is waarop ik er ben als individu en zo mij ook kan bewegen  in de situatie. zonder op te gaan in die situatie of in de ander. Dit maakt dat ik nu  veel gemakkelijker contact aan ga met anderen en situaties die ik eerst meed omdat ze me teveel “opslokten” nu wil aangaan. Hier ben ik erg blij mee, dank je wel Joyce voor de zuivere interpretatie van wat het paard liet zien  en voor je alertheid en Siësta een paard wat niet alleen voor de confrontatie zorgt maar ook heel lief en troostend de coaching afsloot.

Is de stap naar paarden nog te groot maar wil je wel graag op systemisch niveau werken dan is er ook de mogelijkheid voor een opstelling zonder paarden. Kijk daarvoor op Systemische opstelling zonder paard

Wil je op de hoogte blijven van allerlei leuke inzichten, filmpjes en foto’s? Volg dan de Facebookpagina Systemisch Werk Joyce Puister:https://www.facebook.com/SystemischWerkJoycePuister/