Elke dag start ik met hetzelfde ritueel. Ik sta op verzorg mijzelf en mijn dochter om vervolgens naar stal te gaan. Daar staan de kipjes al te wachten op wat graan. Zodra de poezen mij horen komen ze ook tevoorschijn. De paarden staan lekker te soezen in het ochtendzonnetje. Ik mest uit. Vul de hooinetten en waterbakken bij. Geef de schapen wat brok en hooi. En zo worden alle dieren verzorgd.

Nu zit ik heerlijk te genieten in het zonnetje. Iets wat ik steeds vaker doe. Gewoon even zitten en genieten. De kippen scharrelen gezellig rond mij heen. Ik kan uren luisteren naar ze. De poezen komen lekker op schoot en spinnen wat af. Ik hoor de paarden rustig knabbelen op het hooi en de vogeltjes fluiten in de verte. De kippen liggen ondertussen heerlijk te soezen in het zonnetje evenals de poezen.

genieten
Genieten

Terwijl ik de dieren zo heerlijk zie genieten besef ik echt hoe belangrijk deze momenten voor mijzelf zijn. Iedere dag zet ik mij in om hun een fijn leven te geven. Dat voelt als mijn verantwoordelijkheid. Maar hoe zit dat dan met mijzelf? In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat hoe harder ik werkte hoe minder dat opleverde. Elke vrije minuut moest ik van mijzelf nuttig besteden want er was altijd wel iets te doen. Gisteren wilde ik de compost over de wei uit strooien. Maar het was te nat. 2 jaar geleden zou ik dan volhardend zijn geweest want het moest. Nu dacht ik na 1 kruiwagen ik ben toch niet gek…

De momenten dat ik zo geniet van mijn dieren… daar doe ik dit toch allemaal voor. Waarom doe ik er alles aan dat zij kunnen genieten maar zou ik zelf niet mogen genieten? Dan maar iets minder mijn tijd “nuttig” besteden. Dan maar iets vaker nee zeggen. Want het grappige is dat je daar juist vaak voor beloond wordt. Zo zei ik vorig jaar tegen een goede klant dat ik meer tijd wilde besteden aan de coaching. Voor mij een grote stap want ik had altijd geleerd elke verloren uurtje is er toch weer 1. Maar de praktijk is dat je tijd en energie verloren gaat aan iets wat nauwelijks oplevert. De klant begreep het meteen en er werden goede afspraken gemaakt. Daarnaast kreeg ik ook nog extra vergoeding omdat ze toch wel heel graag wilde dat ik bleef komen.

Kortom ga maar gewoon genieten en doe dat waar je blij van wordt. Dan wordt je daar uiteindelijk ook voor beloond!