Als jij kunt kiezen, tussen de waarheid vertellen of iets anders zeggen omdat je een ander niet wil kwetsen, wat doe je dan?

Ik betrap mijzelf er vaak genoeg op dat ik iets vermijdt. Want ik wil een ander simpelweg niet kwetsen. Dus pak ik een minder leuke boodschap in met een mooi papiertje in de hoop dat het de ander geen verdriet doet. Nobel maar niet altijd het beste weet ik ondertussen want je geeft geen erkenning aan dat wat er is.

” je hoort er bij” de zin werd uitgesproken maar het leek niet te kloppen. Ik draai me om naar de ander en vraag wat voor reactie deze zin oproept. “Het voelt niet oprecht”. Ik draai me terug en vraag de eerste persoon een andere zin uit te spreken. “Ik zie jou. Je hoort er niet bij”. Ik vraag aan de ander  hoe deze zin voelt. “Het doet pijn, maar het is wel waar. Het is precies wat ik altijd voel en nu valt er een last van mijn schouders”.

De waarheid is niet altijd leuk om te horen. Toch geeft de erkenning die ermee samenhangt veel meer rust en ruimte. Zelf ervaar ik dat heel sterk in wat mensen van mij vinden. Wanneer iemand mij niet mag of iets van mij vindt of iets dergelijks dan voel ik dat aan. Als ik dat uitspreek dan zijn er mensen die dit bevestigen. Maar er zijn er ook die iets anders zeggen.  Dit is verwarrend want ik krijg geen erkenning voor wat ik voel.

We moeten elkaar allemaal maar aardig vinden. De realiteit echter is dat we elkaar niet altijd aardig vinden. Dat hoeft ook niet. Maar ook ik laat dat meestal niet merken want ik wil niet dat de ander zich daar rot door gaat voelen. Niet iedereen pikt de boodschap onder het mooie inpakpapiertje op. Maar veel gevoelige mensen voelen dat er iets niet klopt. Er wrikt iets maar ze kunnen er de vinger niet op krijgen wat het is. Zelf heb ik me aangeleerd om het open te gooien. Ik vraag dan bijv. ‘Ik heb het gevoel dat je moeite hebt met mij klopt dat?’ Of ‘ik heb het idee dat je twijfelt aan mij?’

Probeer altijd eerlijk te zijn zelfs als je denkt dat het een ander kwetst. De erkenning en het daadwerkelijk zien van de ander is namelijk veel belangrijker.